Definition & Betydelse | Svenska ordet ALTARSKÅP
ALTARSKÅP
Definition av ALTARSKÅP
- utsmyckning i form av skulpturer i ett ihopfällbart skåp, ovanför altaret i en kyrka
Antal bokstäver
9
Är palindrom
Nej
Sök efter ALTARSKÅP på:
Exempel på hur man kan använda ALTARSKÅP i en mening
- Efter en eldsvåda 1915, då all inredning, bland annat ett medeltida altarskåp, förstördes, återuppfördes kyrkan efter Otar Hökerbergs ritningar, varvid ett torn tillbyggdes.
- Efter en eldsvåda 1915, då all inredning, bland annat ett medeltida altarskåp, förstördes, återuppfördes kyrkan efter Otar Hökerbergs ritningar, varvid ett torn tillbyggdes.
- Ett altarskåp av ek från första halvan av 1400-talet fanns tidigare i Norra Nöbbelövs kyrka, men det finns numera i Lunds universitets historiska museums samlingar.
- Corpus (latin för "kropp") kallas mittstycket eller mittpannån på ett (medeltida) altarskåp eller altartavla.
- Därefter har den genomgått flera renoveringar och kan visa upp bland annat ett fint altarskåp från Danzig, vilket under klostertiden hade sin plats på högaltaret i koret.
- I kyrkans kor finns tre altarskåp och fem andra skulpturer och ytterligare 16 skulpturer som ingår i samlingen återfinns på Hälsinglands museum.
- Där finns till exempel omålade kyrkbänkar, ett altarskåp från 1490 (troligen krigsbyte) och en ljuskrona.
- Bland de värdefulla inventarierna märks en romansk dopfunt och ett medeltida altarskåp samt en medeltida Mariastaty ("Överselömadonnan") som brukar tillskrivas Bungemästaren.
- Bakom triumfbågen med triumfkrucifixet koret med altare och medeltida altarskåp i den halvrunda absiden.
- Kyrkans altarskåp tillverkades i Antwerpen 1520, och är en av Lunds stifts mest berömda konstskatter.
- I kyrkans finns två medeltida altarskåp av ek, ett med en Madonnabild och en med det norska helgonet Sankt Olof med underliggare.
- En mycket gammal relief sannolikt utbruten ur ett altarskåp finns placerad över altaret i sakristian.
- Enligt Carl Fredric Broocman fanns i koret ett altarskåp från ”påvetiden” med förgyllda skulpturer; överst i mitten Kristus på korset, nedanför Maria med den nyss nedtagne Jesus i knäet, till höger apostlarna Petrus, Jakob och Johannes, samt till vänster Matteus, Markus och Lukas.
- Hans huvudarbeten är ett 1461 signerat altarverk med Lazarus uppväckande, nu i Uffizierna, Florens, och ett ståtligt, färgglänsande altarskåp från 1475 i katedralen i Aix, vars mittbild visar legenden om madonnan, som i en brinnande törnrosbuske visar sig för en herde, och vars flyglar innehåller porträtt av kung René och hans gemål.
- I kyrkan finns flera medeltida föremål, som hämtats från föregående kyrka, till exempel ett altarskåp utfört i Lübeck omkring 1470 och en träskulptur Anna själv tredje från slutet av 1400-talet, båda vid norra väggen.
- I denna finns ett altarskåp från gamla kyrkan i renoverat skick som en mycket förnämlig prydnad och vidare en målad tavla från gamla kyrkan.
- De härrör också från medeltiden och har kanske ingått i ett större altarskåp: Maria på månskäran, en påve med vinkanna och kalk och ett helgon med handkors.
- I polykromt träarbete utförde han altarskåp för Tveta kyrka och Växjö soldathems kyrksal samt en väggrelief och för Korsets kapell i Kalmar utförde han en större fondskulptur.
- Bland kyrkans inventarier finns en dopfunt av täljsten som kan dateras till 1200-talets mitt och ett litet altarskåp från slutet av 1400-talet.
- Ett medeltida altarskåp fanns tidigare i kyrkan, men ansågs gammalmodigt och såldes och ersattes av ett förgyllt träkors som skänkts av bergsrådet Adolph von Engeström 1826.
Förberedelsen av sidan tog: 79,74 ms.