Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet ANALOGI
ANALOGI
Definition av ANALOGI
- liknelse; /mer välbekant/ exempel som i ett starkt avseende eller flera avseenden påminner om den aktuella frågan
- (biologi) inom evolutionsbiologi beteckning på en morfologisk likhet mellan två vetenskapliga taxa, som inte uppkommit genom nedärvda attribut från en gemensam förfader
Antal bokstäver
7
Är palindrom
Nej
Sök efter ANALOGI på:
Exempel på hur man kan använda ANALOGI i en mening
- Kulturreservat är ett svenskt bevarandeinstitut som infördes 1999 med miljöbalken, i analogi med det äldre naturreservat.
- Ordet används även inom andra vetenskaper, i analogi med musiktermen, för förhållandet 2:1 mellan två vågors respektive frekvenser, eller för frekvensområdet mellan två sådana vågors frekvenser.
- Aztekerna talade en variant, Tenochtitlandialekten, av det språk som nu kallas klassisk nahuatl (i analogi med klassisk grekiska).
- Begreppen analog och analog elektronik kommer från 1930-talets analogimaskiner (där analogi är det grekiska ordet för liknande, överensstämmande).
- Substantivet biljon är bildat i analogi med miljon med hjälp av det latinska prefixet bi-, av bis, 'två gånger'.
- I analogi med detta införde Handelshögskolan i Göteborg i samband med sitt grundande 1923 en ekonomisk examen, som berättigade till titeln Diplomerad från Handelshögskolan i Göteborg (DHG).
- Staten (Politeia) är ett av Platons huvudarbeten och behandlar idealstatens utformning i en analogi med den rättfärdiga människan.
- Efter tunnelbanornas genombrott har begreppet i analogi med tyskans Stadtbahn även använts för spårvägssträckor under konvertering till tunnelbana, trots kvarvarande gatusträckor.
- Härledningen till namnet "Långe Erik" är okänd; det antas ha bildats i analogi med "Långe Jan", fyren på Ölands södra udde.
- En analogimaskin eller analog dator är ett hjälpmedel vid komplicerade tekniska beräkningar, där värden på variabler och lösningar genom analogi (motsvarighet eller jämförbarhet) representeras av fysiska storheter som längd, volym, tid, tryck, värme, elektrisk ström, elektrisk spänning, resistans, kapacitans och frekvens.
- Namnet härstammar från den bibliske Kush och är bildat genom analogi med semitiska språk (bildat från Sem).
- "det varandes analogi", är ett begrepp som främst förekommer inom skolastisk teologi för att förklara hur utsagor om Gud är möjliga.
- Ordet parabel kommer från grekiska, παραβολή (parabolē), som betyder "liknelse", "illustration", "analogi".
- I sin doktorsavhandling 1924 ställde han upp en hypotes som innebar att partiklar, till exempel elektroner, kan uppföra sig som vågor, i analogi med att ljusvågor kan uppföra sig som partiklar (fotoner).
- Han upptäckte därvid samtidigt med italienaren Antonino Lo Surdo den så kallade Starkeffekten, en elektrisk analogi till Zeemaneffekten, vilken var av stort teoretiskt intresse.
- Definitionen är skapad som en analogi till den mikroskopiska definitionen av den termodynamiska storheten entropi.
- Den tyske kemisten Adolf von Baeyer fann detta ämne 1866, när han sökte en grundstruktur, enklast möjliga ämne att utgå ifrån, för syntetisk framställning av Indigo, och gav det namnet "Indol", i analogi med det tyska namnet "Benzol" för bensen, det enklaste aromatiska kolvätet.
- Analogi är ett studieområde inom kognitionsvetenskap och kognitiv psykologi, där man undersöker hur människor använder analogier – system av likheter mellan olika objekt och situationer – bland annat för inlärning, problemlösning, kreativitet och övertalning.
- Analogi, analogisk lagtillämpning eller analogislut kan användas när det gäller att tillämpa en bestämmelse i lag på ett fall där uttrycklig lagbestämmelse saknas.
- Som analogi kan man tänka sig att om man hade spelat in en reaktion på videofilm, där man ser alla rörelser hos de ingående molekylerna, så skulle reaktionskoordinaten ange hur många minuter av filmen som gått, och att gå i "motsatt" riktning längs reaktionskoordinaten motsvaras av att spela upp filmen baklänges.
Förberedelsen av sidan tog: 96,91 ms.