Definition & Betydelse | Svenska ordet ARBOGA
ARBOGA
Definition av ARBOGA
- en svensk stad
Antal bokstäver
6
Är palindrom
Nej
Sök efter ARBOGA på:
Exempel på hur man kan använda ARBOGA i en mening
- Arboga (uttalas , ARR-bå-ga) är en tätort vid Arbogaån i Västmanland, samt centralort i Arboga kommun i Västmanlands län.
- Arboga möte var en sammankomst som hölls 1435 för att diskutera och besluta om Sveriges angelägenheter och ledde till att Engelbrekt utnämndes till rikshövitsman.
- Hellqvist föddes i Kungsör 1851, mellan Arboga och Eskilstuna som son till skomakaren Carl Gustaf Hellqvist.
- Karl Ludvig av Baden, född 14 februari 1755 i Karlsruhe, Baden, död 16 december 1801 i Arboga, Sverige, var en arvfurste av Baden.
- Genom försvarsbesluten på Arboga möte 1536 och Västerås riksdag 1544 lade Gustaf Vasa grunden till organisationen av det nationella rytteriet och fotfolket, indelat i fanor och fänikor.
- En av hans söner var inspektorn Olof Olofsson (Unge) som var gift med Margareta Schaeij, och som ligger begraven i Arboga stadskyrka.
- Lars "Lasse-Maja" Molin, född Larsson den 5 oktober 1785 i byn Djupdalen i Ramsbergs socken i Västmanland, död 4 juni 1845 i Arboga, var en svensk förbrytare som företog stöldturnéer i främst triangeln Stockholm–Örebro–Västerås.
- August Herman Lindqvist, född 9 juli 1863 i Arboga landsförsamling i Arboga, död 29 maj 1932 i S:t Johannes församling i Stockholm, var en svensk fackföreningsman och socialdemokratisk politiker, statsråd 1921–1923.
- 13 januari – Engelbrekt Engelbrektsson utses till svensk rikshövitsman vid ett möte i Arboga, vilket tidigare felaktigt har ansetts som Sveriges första riksdag.
- Mars – En riksdag i Arboga bekräftar åter hertig Karls riksföreståndarskap, varvid hertigens motståndare i rådet flyr till Sigismund i Polen.
- Richard Dybecks släkt kommer enligt traditionen från Tyskland eller är av vallonsk härkomst, och har påståtts härstamma från 1597 då en Simon Dybecken omtalas i Arboga.
- Ett kyrkomöte i Arboga riktar skarp kritik mot den avlidna Margareta för hennes utlovade, men ej genomförda, skattelättnader.
- Ärkebiskopen sammankallar till ett kyrkomöte i Arboga, varvid bestäms, att den som skattlägger kyrkojord skall bannlysas.
- Uttrycket brasklapp kommer från den svenske biskopen i Linköping Hans Brask, som satt i mötet i Arboga 1517.
- Vid kommunreformen 1952 bildades storkommunerna Glanshammar (av de tidigare kommunerna Glanshammar, Götlunda, Lillkyrka, Rinkaby och Ödeby) samt Medåker (av Himmeta, Medåker och Västra Skedvi samt Arboga landskommun) medan Arboga stad förblev opåverkad.
- Sankt Nicolai kyrka (tidigare Arboga landsförsamlings kyrka) med omgivande kyrkogård ligger i norra utkanten av Arboga stadskärna och tillhör Arbogabygdens församling i Västerås stift.
- Bärgslagsbladet/Arboga Tidning (Bbl/AT), svensk morgontidning som ges ut tre dagar i veckan i print (från och med 1/1 2017) och sju dagar i veckan som e-tidning i de tre kommunerna i Västra Mälardalen – Köping, Arboga och Kungsör – samt i Hedströmsdalen (norra Köping-södra Skinnskatteberg) med omnejd.
- Arboga artiklar är en stadga av 14 april 1561, där gränserna bestämdes mellan den kungliga och den furstliga makten i de hertigdömen som inrättats av Gustav Vasa.
- Till följd av den liturgiska striden önskade Johan III inskränka Karls makt i enlighet med Arboga artiklar, och utfärdade, med stöd av rådet och adeln, en "stadga om kunglig och furstlig rättighet", på en riksdag i Stockholm, den 27 januari 1582.
- Efter att den nya delsträckan av Mälarbanan mellan Arboga och Örebro invigdes 1997, upphörde persontrafiken vid järnvägsstationen i Fellingsbro.
Förberedelsen av sidan tog: 81,46 ms.