Definition, Betydelse & Anagram | Svenska ordet BESKATTA
BESKATTA
Definition av BESKATTA
- (ekonomi) belägga med skatt
Antal bokstäver
8
Är palindrom
Nej
Sök efter BESKATTA på:
Exempel på hur man kan använda BESKATTA i en mening
- Mot slutet av 1500-talet pågick konflikter mellan Sverige och Danmark om rätten att beskatta laxfisket i Altaälven och 1611 anlade den danska kungen en befästning på Årøya för att hålla svenskarna borta.
- De äldsta svenska skattelängderna upprättades under 1530-talet i samband med Gustav Vasas skattläggningar och tiondesättningar (förrättningar och beslut om att beskatta hemman och jord som tidigare inte varit beskattade).
- Taxering (att taxera) betyder i allmänhet att fastställa pris, vilket innebär värdera, uppskatta, alternativt belägga med avgift eller beskatta.
- Med hjälp av inkomsterna från denna enhetliga skatt skulle staten kunna undvika att beskatta andra former av inkomst, rikedom eller transaktioner.
- Perioden har gett namn åt den så kallade Jōjiincidenten eller Jojikuppen 1363, då konstapeln (shugo) Shiba Takatsune, efter att gradvis ha överskridit sina befogenheter och tillskansat sig mer makt, gjorde sig till de facto-feodalherre (daimyo) och började beskatta ett eget landområde i provinsen Echizen.
- Sverige betraktade dock området som sitt och började snart beskatta det, vilket kommer till uttryck i Eriks av Pommern skattebok från 1413 där Korsholms län omfattar socknarna Mustasaari, Kyro och Kemi i nuvarande Finland samt Torneå, Luleå, Piteå, Skellefteå, Lövånger, Bygdeå och Umeå i nuvarande Sverige.
- Efter att ha eliminerat saracenernas inflytande öster om Rhône kunde han omorganisera området som han fått av kung Konrad av Burgund och han och hans ättlingar fick rätt att beskatta Provence.
- Under överinseende av en överste Merrill satte man snabbt upp en kraftfull styrka med kapabla iranska officerare och tusen man som strikt följde instruktionerna från Shuster, som med sin hårda och kompromisslösa inställning inte ens drog sig för att försöka beskatta Qajarprinsarna som inte betalat skatt på många år.
- Med hänvisning till riksdagsbeslutet 1654, som uttryckligen förutsåg en separat beskattningsrätt för riksfurstarna för den stående arméns behov, kom Kristian Ernst redan under sitt första regeringsår 1662 att beskatta även ridderskapet i Vogtland, som hittills i likhet med riksridderskapet endast hade betalat vad som formellt var frivilliga kontributioner gentemot riket och rikskretsen, subsidium caritativum.
- Gutarna stod dock kvar vid den gamla överenskommelsen vilket då ledde till att kungen med sin vapenmakt besökte Gotland för att beskatta gutarna.
Förberedelsen av sidan tog: 64,45 ms.