Definition & Betydelse | Svenska ordet BRUDKRONA
BRUDKRONA
Definition av BRUDKRONA
- krona som bäres av bruden vid giftermål som del av brudklädseln
Antal bokstäver
9
Är palindrom
Nej
Sök efter BRUDKRONA på:
Exempel på hur du använder BRUDKRONA i en mening
- En brudkrona är en huvudbonad som bärs antingen av bruden eller, i vissa traditioner, av såväl brud som brudgum, på ett kristet bröllop.
- En brudkrona av förgylld koppar med silverhängen skänktes till kyrkan av brukspatron under slutet av 1700-talet.
- En från jättarna stulen brudkrona ligger på botten, och dessutom finns en jättebro som skulle byggas av jättarna i Vallen och Ruske, men de tröttnade på detta värv, så nu är jättebron ett grundare parti i Betarsjön.
- Sju ljusstakar, en brudkrona, två mindre vaser samt en dopfuntsskål är alla tillverkade i silver efter ritningar av Jacob Ängman.
- Han har även utfört en oblatask för Nors kyrka, en vinkanna för Vagnhärads kyrka och en brudkrona för Resele kyrka.
- Kyrkans brudkrona inköptes 1773, stämplarna döljs av de på ringen fastsatta ornamenten och kan inte läsas.
- Denna brudkrona ägdes ursprungligen av Reftele och Anderstorps pastorat tillsammans, men fick lösas ut av Reftele församling när Anderstorp var skuldsatta av sin kyrkobyggnation 1845.
- Ljuskronor, mässkrudar, en brudkrona, dopskål, vaser och en kormatta är gåvor till nya kyrkan från församlingsbor.
- En önskan att få köpa in två ljusstakar och en brudkrona i silver avslogs med motiveringen av de donerats av Catarina Bielke 1661.
- På bröllopet bar hon en svensk brudkrona i platina och bergkristaller och drottning Sofias brudslöja i genombruten spets.
- En hörntomt vid Västra Storgatan bebyggdes av rådmannen och silversmeden Hans Klaussen från Vä, som gjort bland annat Skepparslövs brudkrona.
- Kyrkorgel, brudkrona, kyrksilver och altarljusstakar har förverkligats genom gåvor från arbetskretsar, enskilda och kyrkoråd.
- Lars kyrka Hallstahammar har hon utfört en bildkompositioner till en brudkrona i guld, silver och emalj.
- Carl Oxenstierna skänkte 1771 fyra timglas samt tillhörande förgylld träställning till Lohärads kyrka och Hargs kyrka skänkte han nattvardskärl såsom kalk och vinkanna samt även sockenbudstyg och brudkrona, allt i silver.
- Grönvall har utfört matbestick 1816 vilka finns på Nordiska museet, en kalk, paten och oblatask för Blidö kyrka 1813, 1818 ett par ljusstakar och två såsskålar 1826 som finns på Hallwylska museet, 1820 ett dryckeshorn i Uppsala studentkårs ägo, ett fat från 1820 och tillhörande pokal 1821 som finns på Nationalmuseum, en vinkanna för Ornö kyrka 1821, en brudkrona för Gåsborns kyrka 1821, ett par bordssurtouter 1826 för Kungliga husgerådskammaren samt kalk, paten och oblatask för Ekerö kyrka 1841.
- Bland hans arbeten märks en oblatask för Ovansjö kyrka 1696, en kalk och sockenbudstyg för Gävle trefaldighetskyrka 1700, en oblatask och vinkanna för Byarums kyrka 1708, en oblatask för Rödöns kyrka 1722, en oblatask för Årsunda kyrka 1724, en kalk och en brudkrona för Hamrånge kyrka 1732 (inte av Rudman utan hans verkstad, se nedan), en dryckeskanna på Röhsska museet och en dryckeskanna i Gävle museum.
- Bland kända arbeten av honom märks en vinkanna i Mortorps kyrka 1713, i Kalmar domkyrka finns ett par ljusarmar från 1716 samt vinkannor från 1738 och 1750, i Förlösa kyrka en brudkrona från 1755, Kalmar museum äger en pokal från 1739 samt bägare och skedar av honom.
Förberedelsen av sidan tog: 232,05 ms.