Definition & Betydelse | Svenska ordet CELLBIOLOGI
CELLBIOLOGI
Definition av CELLBIOLOGI
- (biologi) gren av biologin som beskriver den levande cellens struktur, funktion och samspel med sin omgivning
Antal bokstäver
11
Är palindrom
Nej
Sök efter CELLBIOLOGI på:
Exempel på hur man kan använda CELLBIOLOGI i en mening
- Induktion (medicin) – inom medicin och cellbiologi innebär att det sker en uppreglering av enzym genom att en viss substans tillförs.
- Tre framträdande medlemmar är professorn i filosofi Sven Ove Hansson, professorn i molekylär cellbiologi Dan Larhammar och astronauten Christer Fuglesang.
- Plasmodium (cellbiologi) – benämning på ett amöbaliknande, flercelligt stadium hos bland annat slemsvampar.
- Autofagi eller autofagocytos är en fysiologisk process i cellbiologi som reglerar omsättningen av bland annat proteiner och organeller och interagerar till viss del med programmerad celldöd.
- Dan Sigurd Larhammar, född 1 april 1956, är en svensk farmaceut och professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet.
- Terminalt differentierad är ett begrepp inom cellbiologi och syftar till att en cell i en organism har förlorat sina förmåga att genomgå mitos.
- Annica Dahlström, född 1941, är en svensk läkare samt professor emerita i histologi vid avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi vid Göteborgs universitet.
- Preklin är teoretiskt tungt och involverar studier inom cellbiologi, genetik, biokemi, embryologi, histologi, anatomi, fysiologi, neurovetenskap, immunologi, mikrobiologi, patologi och farmakologi.
- Preklin (från preklinisk), är ett populärnamn på den inledande, prekliniska, delen av svensk läkarutbildning, ofta innehållande undervisning i grundläggande cellbiologi, genetik, biokemi, embryologi, anatomi, histologi, fysiologi, neurovetenskap, immunologi, mikrobiologi, patologi och farmakologi.
- evolutionsbiologi, psykologi och evolutionspsykologi, utvecklings- och regenerationsbiologi, neurobiologi, biomedicin, cellbiologi, kemi, samt organismisk och fysiologisk biologi.
- Under första halvåret 1997 var han professor i cellbiologi, speciellt experimentell diabetesforskning vid Lunds universitet, och från 1 juli 1997 är han professor i experimentell endokrinologi vid Karolinska Institutet.
- Under sju år var han studierektor och ansvarade då som kurskommittéordförande för att införa en integrerad kurs i cellbiologi, histologi och kemi under läkarutbildningens första termin.
- I studierna ingår människans anatomi och fysiologi, cellbiologi, histologi, biokemi, molekylärbiologi, genetik, immunologi, hematologi, mikrobiologi, kemi och fysik.
- Ektoplasma (cellbiologi) – den klara proteinfattigare, icke-korniga yttre delen av en cells cytoplasma.
- Han har publicerat uppmärksammade vetenskapliga arbeten inom virologi, cellbiologi och experimentell cancerforskning; känd för beskrivningen av fibronektin, ett protein som förekommer på cellernas yta och medverkar till att cellerna häftar vid varandra.
- Han var amanuens och assistent på histologiska institutionen i Uppsala 1951–1959, innehade forskartjänst i experimentell diabetesforskning vid Statens medicinska forskningsråd 1963, blev prosektor i histologi vid Karolinska Institutet 1964, professor i histologi vid Umeå universitet 1966, i anatomi vid Uppsala universitet 1976 och i histologi med cellbiologi vid Uppsala universitet 1982.
- Hans forskning omspänner ett vidsträckt område med tonvikt på immunologi och cancerforskning; han har publicerat arbeten om immunologi, patologi, membranbiologi, cellbiologi och hematologi.
Förberedelsen av sidan tog: 77,21 ms.