Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet CHILIPEPPAR
CHILIPEPPAR
Definition av CHILIPEPPAR
- en sortgrupp inom arten spanskpeppar (Capsicum annuum)
Antal bokstäver
11
Är palindrom
Nej
Sök efter CHILIPEPPAR på:
Exempel på hur man kan använda CHILIPEPPAR i en mening
- Skalan uppfanns av Wilbur Scoville 1912, och graderar upplevd hetta hos födoämnen, orsakad av förekomsten av kapsaicin, framför allt i chilipeppar.
- Utöver det brukar den innehålla matolja och salt, ibland även rostad aubergine, vitlök, chilipeppar och diverse andra kryddor.
- Frukterna benämns ofta med samlingsnamnet chilipeppar tillsammans med andra frukter ur släktet spanskpeppar Capsicum.
- Några av de arter som finns i familjen är potatis (Solanum tuberosum), tomat (Solanum lycopersicum), aubergine (Solanum melongea), kapkrusbär (Physalis peruviana), paprika och chilipeppar (Capsicum annuum).
- Guacamole består av mosad avokado som blandas med ingredienser efter smak, såsom vitlök, tomat, färsk koriander, chilipeppar och saft från lime eller citron.
- Jalapeño (plural, speciellt om frukten: jalapeños) är en liten till medelstor (ca 7,5 × 2,5 cm) röd chilipeppar med en het, brännande smak (ofta kring 8 000 scovillegrader).
- Chili con carne (chilli nahuatl, con carne spanska, översättning: chilipeppar med kött) är en kryddstark maträtt som består av en köttragu som är smaksatt med chilipeppar.
- Grundkryddningen består av ajiote (Bixa orellana), sur apelsinjuice och vinäger samt chilipeppar (olika sorter beroende på önskad styrka).
- Jiaozi äts ofta med en dippsås baserad på sojasås och vinäger, ofta toppad med tillsatser såsom chilipeppar, vitlök och sesamolja.
- Arterna ger oss de sorter, grupper och varieteter som går under benämningen paprika, chilipeppar, cayennepeppar, jalapeño, aji, peperoncini med flera.
- Exempelvis så hör de olika paprikasorterna till gruppen paprika (Grossum) medan mer starksmakande sorter som cayenne och jalapeño inordnas i gruppen chilipeppar (Longum).
- Frukterna är mycket starkt smakande och kallas ibland även chilipeppar vilket är ett generellt samlingsnamn för ett flertal arter och en mängd sorter inom släktet spanskpeppar.
- 1912 uppfann han scovilleskalan som mäter den upplevda hettan orsakad av förekomsten av capsaicin i födoämnen, speciellt chilipeppar.
- Man kryddar pancettan med till exempel muskot, paprika, fänkål, chilipeppar eller vitlök, och torkar den cirka tre månader.
- Peperoni, även kallad feferoni eller friggitello, är en variant av arten Capsicum annuum av potatissläktet, precis som paprika och chilipeppar.
- Den knölformade stammen pressas, prepareras med salt, chilipeppar och andra kryddor och lämnas sedan i ett lerkärl en tid.
- Andra viktiga råvaror är till exempel ris, avocado (ofta i formen av guacamole), chilipeppar, tomat och papaya.
- Dessa kryddor omfattar piri-piri (små, eldiga chilipeppar) och svartpeppar samt kanel, vanilj och saffran.
- Andra andinska stapelvaror såsom potatis, limabönor, sötpotatis, då och då maniok, majs, humitas och chilipeppar används i tillagningen.
- Paprikapulver är en krydda som görs på malda torkade frukter från Capsicum annuum, såsom paprika eller chilipeppar.
Förberedelsen av sidan tog: 67,31 ms.