Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet CHILIPEPPAR


CHILIPEPPAR

Definition av CHILIPEPPAR

  1. en sortgrupp inom arten spanskpeppar (Capsicum annuum)

1

Antal bokstäver

11

Är palindrom

Nej

16
AR
CHI
EP
HI
IL
LI
LIP

3

3

194
AC
AH
AI
AIR
AL
ALE


Sök efter CHILIPEPPAR på:



Exempel på hur man kan använda CHILIPEPPAR i en mening

  • Skalan uppfanns av Wilbur Scoville 1912, och graderar upplevd hetta hos födoämnen, orsakad av förekomsten av kapsaicin, framför allt i chilipeppar.
  • Utöver det brukar den innehålla matolja och salt, ibland även rostad aubergine, vitlök, chilipeppar och diverse andra kryddor.
  • Frukterna benämns ofta med samlingsnamnet chilipeppar tillsammans med andra frukter ur släktet spanskpeppar Capsicum.
  • Några av de arter som finns i familjen är potatis (Solanum tuberosum), tomat (Solanum lycopersicum), aubergine (Solanum melongea), kapkrusbär (Physalis peruviana), paprika och chilipeppar (Capsicum annuum).
  • Guacamole består av mosad avokado som blandas med ingredienser efter smak, såsom vitlök, tomat, färsk koriander, chilipeppar och saft från lime eller citron.
  • Jalapeño (plural, speciellt om frukten: jalapeños) är en liten till medelstor (ca 7,5 × 2,5 cm) röd chilipeppar med en het, brännande smak (ofta kring 8 000 scovillegrader).
  • Chili con carne (chilli nahuatl, con carne spanska, översättning: chilipeppar med kött) är en kryddstark maträtt som består av en köttragu som är smaksatt med chilipeppar.
  • Grundkryddningen består av ajiote (Bixa orellana), sur apelsinjuice och vinäger samt chilipeppar (olika sorter beroende på önskad styrka).
  • Jiaozi äts ofta med en dippsås baserad på sojasås och vinäger, ofta toppad med tillsatser såsom chilipeppar, vitlök och sesamolja.
  • Arterna ger oss de sorter, grupper och varieteter som går under benämningen paprika, chilipeppar, cayennepeppar, jalapeño, aji, peperoncini med flera.
  • Exempelvis så hör de olika paprikasorterna till gruppen paprika (Grossum) medan mer starksmakande sorter som cayenne och jalapeño inordnas i gruppen chilipeppar (Longum).
  • Frukterna är mycket starkt smakande och kallas ibland även chilipeppar vilket är ett generellt samlingsnamn för ett flertal arter och en mängd sorter inom släktet spanskpeppar.
  • 1912 uppfann han scovilleskalan som mäter den upplevda hettan orsakad av förekomsten av capsaicin i födoämnen, speciellt chilipeppar.
  • Man kryddar pancettan med till exempel muskot, paprika, fänkål, chilipeppar eller vitlök, och torkar den cirka tre månader.
  • Peperoni, även kallad feferoni eller friggitello, är en variant av arten Capsicum annuum av potatissläktet, precis som paprika och chilipeppar.
  • Den knölformade stammen pressas, prepareras med salt, chilipeppar och andra kryddor och lämnas sedan i ett lerkärl en tid.
  • Andra viktiga råvaror är till exempel ris, avocado (ofta i formen av guacamole), chilipeppar, tomat och papaya.
  • Dessa kryddor omfattar piri-piri (små, eldiga chilipeppar) och svartpeppar samt kanel, vanilj och saffran.
  • Andra andinska stapelvaror såsom potatis, limabönor, sötpotatis, då och då maniok, majs, humitas och chilipeppar används i tillagningen.
  • Paprikapulver är en krydda som görs på malda torkade frukter från Capsicum annuum, såsom paprika eller chilipeppar.


Förberedelsen av sidan tog: 67,31 ms.