Definition & Betydelse | Svenska ordet DRUVORNA
DRUVORNA
Definition av DRUVORNA
- böjningsform av druva
Antal bokstäver
8
Är palindrom
Nej
Sök efter DRUVORNA på:
Exempel på hur man kan använda DRUVORNA i en mening
- Det är den mest spridda blå druvan för vinframställning och är mest känd som en av druvorna i en så kallad Bordeaux-blend som tillverkas i Frankrike.
- För att detta skall ske krävs vissa speciella betingelser: druvorna skall vara mogna, och vädret skall helst växla mellan fukt och solsken, morgondimma och soliga eftermiddagar.
- Längre söderut ligger Côte de Beaune som producerar både röda och vita viner, där de vita räknas till världens dyraste och mest prestigefulla Bourgognevinerna, företrädesvis av druvorna Pinot noir och Chardonnay.
- Vinet odlas i nordvästra Portugal och det svala klimatet gör druvorna fattiga på socker och rika på syra.
- Där odlas druvorna ofta på hög höjd vilket ger en mer framträdande syrlig karaktär och fler blommiga och örtiga smaker medan de franska malbecvinerna är annorlunda med en mer jordig och rökig karaktär och smaker som svarta vinbär och lakrits.
- Cava tillverkas mestadels av druvorna Parellada (ger elegans och mjukhet), Macabeo (ger friskhet och kraft) och Xarel·lo (bidrar med syra, stabilitet och hög alkoholhalt).
- Koldioxiden som bildas vid denna jäsning börjar tränga ur luften ur jäskärlet och bäddar in de oskadade druvorna högst upp.
- Gewürztraminer (eller i Alsace vanligen: Gewurztraminer) är en grön vindruva som är en av de lättaste druvorna att känna igen vid en blindprovning.
- Dessa stenar som kallas galets värms upp under dygnets soliga timmar och behåller värmen som sedan strålar ut under natten, vilket i sin tur hjälper druvorna att mogna.
- Acidifiering förekommer i sydligare vinländer där värmen ger druvorna en högre mognadsgrad och mindre naturliga syra.
- Vinet blir vidare "syltigt" på grund av metoden maceration carbonique där de hela druvorna jäser under ett kolsyretäcke tills de spricker.
- De bästa vinerna på Corvina skapas när druvorna torkas med den så kallade Passito-metoden för att användas i de berömda Amarone-, Ripasso- eller Recioto-vinerna.
- En åtgärd för detta var att införa en särskild kategori Bikavér-Superieur för de bästa vinerna som ska uppfylla särskilda kvalitetskrav samt där druvorna kommer från de bästa lägena.
- När druvorna börjar frysa bildas iskristaller inuti dem samtidigt som druvornas innehåll av socker och aromämnen koncentreras i den druvmust som kan pressas ur druvorna.
- Saint Bris är det enda stället i Bourgogne där det är tillåtet att göra viner av druvorna Sauvignon Blanc eller Sauvignon Gris.
- Druvklasen är ganska lättigenkännlig eftersom druvorna ser väldigt runda och nästan lite knubbiga ut.
- En modernare variant är Cremant där Chardonnay och/eller Chenin Blanc druvorna används;i bägge fallen resulterar detta i en torr, krämig struktur, ett fylligt vin med fruktig ren smak och en lång full finish.
- En del av tillverkningen består i att de sent skördade druvorna läggs att torka något på bäddar av halm för att sedan lagom till följande påsk vinifieras.
- Viner från Pamukkale tillverkas mestadels av de traditionella turkiska druvorna tokat, Narince och Çalkarası, men numera odlar de även Shiraz i området och gör ett välkänt körsbärsvin.
- I många fall är det samma företag, tillverkare eller vinbonde som både odlar druvorna och framställer vin av dem.
Förberedelsen av sidan tog: 173,20 ms.