Definition & Betydelse | Svenska ordet DRYCKESHORN
DRYCKESHORN
Definition av DRYCKESHORN
- dryckeskärl tillverkat av hornet från ett djur
Antal bokstäver
11
Är palindrom
Nej
Sök efter DRYCKESHORN på:
Exempel på hur man kan använda DRYCKESHORN i en mening
- På hjälmen har två av färgerna i skölden delade horn, vilket är en antagande, eftersom släktens sigill bara visar dryckeshorn som hjälmtecken.
- Enligt uppgift skall ett dryckeshorn i Livrustkammaren i Stockholm vara tillverkat av hornet från den sista uroxen.
- Ljungby horn och pipa är ett dryckeshorn med förgyllt silverbeslag och en visselpipa av ben som förvaras på slottet Trolle-Ljungby i Skåne.
- Blasonering: I blått fält ett treberg av silver, vari en svart kloförsedd hand uppskjuter, ovan åtföljt av ett dryckeshorn av silver, mot vilket från övre sköldkanten en hand av silver nedskjuter.
- Titeln syftar på ett gammalt dryckeshorn som tidigare tillhört Karl XV och skänktes till Oscar II som medförde detta på chefsfartyget Drott då han traditionsenligt gjorde sina sommarresor till Marstrand 1887–1907.
- Efter slakt kan hornet beredas på samma sätt som ett dryckeshorn för att bli mer hygieniskt och få ett bättre utseende, men man kan även tillverka blåshorn av råa horn.
- Denna lar var ursprungligen ensam och avbildades som en ungdomlig person i kort tunika med ett dryckeshorn i den ena handen och en bägare i den andra.
- De huvudsakliga elementen bestod av drickande av öl eller mjöd från ett dryckeshorn, tal (ofta med formaliserat skryt och svärande av eder) och givande av gåvor.
- Han tillverkade sedan dekorativa sköldar med vapen och emblem, lampetter, solfjädrar, svärd, hillebarder, sablar, värjor, vaser, prydnadsfat och skålar, dryckeshorn, kannor och pokaler, juvelskrin, skrifportföljer och albumpärmar, beslag till kistor, skåp och andra möbler, fotografiramar, skrivbordstillbehör med mera.
- Härjulf råkade så småningom i onåd hos kungen då han vid ett bråk vid ett stort gille slog ihjäl en av kungens närmaste män genom att krossa dennes skallben med Halvdans silverbeslagna kungliga dryckeshorn.
- Grönvall har utfört matbestick 1816 vilka finns på Nordiska museet, en kalk, paten och oblatask för Blidö kyrka 1813, 1818 ett par ljusstakar och två såsskålar 1826 som finns på Hallwylska museet, 1820 ett dryckeshorn i Uppsala studentkårs ägo, ett fat från 1820 och tillhörande pokal 1821 som finns på Nationalmuseum, en vinkanna för Ornö kyrka 1821, en brudkrona för Gåsborns kyrka 1821, ett par bordssurtouter 1826 för Kungliga husgerådskammaren samt kalk, paten och oblatask för Ekerö kyrka 1841.
- Några romerska importer har också letat sig till Finland, bland annat några vinskopor och ett dryckeshorn i glas.
Förberedelsen av sidan tog: 92,93 ms.