Definition & Betydelse | Svenska ordet FÖRARBETEN
FÖRARBETEN
Definition av FÖRARBETEN
- böjningsform av förarbete
Antal bokstäver
10
Är palindrom
Nej
Sök efter FÖRARBETEN på:
Exempel på hur man kan använda FÖRARBETEN i en mening
- Lagen föreslogs följa samma struktur som direktivet, med motiveringen att direktivet saknar förarbeten och därför inte kan tolkas – det ansågs därför lämpligast att försöka följa direktivets text och struktur.
- Han gjorde stora samlingar och förarbeten till palispråkets ordbok och grammatik - de kom efter hans död till universitetsbiblioteket -, men fick ej mycket färdigt för utgivning på grund av de stora fordringar han ställde på sig själv och sitt arbete.
- Rømer blev student 1661, gjorde under Rasmus Bartholins ledning 1667–1671 viktiga förarbeten till en påtänkt utgåva av Tycho Brahes observationer och blev 1671 medhjälpare åt franske astronomen Picard, som sänts till Danmark för att bestämma Uraniborgs astronomiska läge, ett arbete som utfördes av Rømer.
- Han inlade även förtjänst genom Die deutschen Personennamm (1853; andra upplagan 1889) och Die Legende vom heiligen Johann von Nepomuk (1855) samt förberedde ett stort verk över kejsar Fredrik II, till vilket König Philipp der Hohenstaufe (1852) och fragmentet Kaiser Otto IV und König Friedrich II (1856) var förarbeten.
- Josephson är bland annat känd för sitt intresse för konstverks tillkomsthistoria, vilket ledde till hans grundande av det så kallade "Arkiv för dekorativ konst" i Lund, numera känt som Skissernas museum, vilket fokuserar på förarbeten, skisser och utkast till offentliga konstverk.
- Bostaden och ateljén är fyllda av målningar, skulpturer, reliefer och teckningar samt förarbeten och skisser till konstnärens många offentliga uppdrag.
- Bland övriga rättskällor finns domstolars avgöranden (rättspraxis), sedvänja (sedvanerätt), lagars förarbeten och rättsvetenskaplig facklitteratur (doktrin) samt allmänna rättsgrundsatser.
- Rätten består av ett flertal rättskällor, såsom statuter (skriven rätt), rättspraxis, förarbeten, doktrin och i vissa fall även sedvänja.
- Inom juridiken i Sverige gäller att departementschefens yttranden i förarbeten till lagstiftning är viktiga för rättstillämpningen.
- Gällande rätt, och sålunda även rättsläget kring allting, definieras genom lagar, rättspraxis och i vissa rättssystem av förarbeten och även sedvänja.
- Två förarbeten till balladutgåvan skapades: Bengt R Jonssons avhandling Svensk balladtradition 1 samt typkatalogen The Types of the Scandinavian Medieval Ballad (1978).
- Han är mest känd för sitt arbete Westerås stifts herdaminne, utgivet 1843–1846 efter femtio års förarbeten och som ger en grundlig kännedom om stiftets historia.
- Användningen var huvudsakligen för skisser och förarbeten till (mindre) skulpturer som sedan utarbetats i ett mer permanent material.
- Artbrott är brottslighet av sådan art att Högsta domstolen eller lagens förarbeten ansett att ett kortare fängelsestraff alltid skall presumeras.
- Han tjänstgjorde 1845-52 som elev och ingenjör vid bland annat Strömsholms kanalbyggnad och vid förarbeten för Hjälmarens och Kvismaresjöarnas sänkning, blev 1852 löjtnant i Väg- och vattenbyggnadskåren och adjutant i östra väg- och vattenbyggnadsdistriktet, 1858 kapten, 1863 major, 1876 överstelöjtnant, 1883 byråchef för järnvägsärenden i Väg- och vattenbyggnadsstyrelsen, 1887 överste och chef för Väg- och vattenbyggnadskåren samt överdirektör och chef för Väg- och vattenbyggnadsstyrelsen.
- se finns länkar till (och information om) lagar och förordningar, myndigheters föreskrifter, förarbeten såsom propositioner och betänkanden, rättspraxis m.
- Ett annat sätt att uttrycka det är att domstolarna kan använda en bredare uppsättning rättskällor eller förhålla sig friare till lagtexten och förarbeten som rättskällor.
- Som norsk rikskansler var han chef för landets rättsväsen och sysslade med förarbeten till en revision av den norska lagboken.
- Religionssamtal hölls också i Poissy 1561 (mot reformationens början i Frankrike), Maulbronn 1564 och 1576 (konkordieformelns förarbeten), Montbéliard (Mömpelgard) 1586 (viktigt i Württembergs historia), Frankenthal 1571 (mot vederdöparna), i Haag 1608, 1609, 1611 (om arminianismen, med Gomarus), Fontainebleau 1600, Leipzig 1631 (fredsförsök mellan reformerta och lutheraner), Thorn 1645 (anordnat i samma syfte av polske konungen Vladislav IV, misslyckat, uppmärksammat i Sverige, början till synkretistiska striden) och Berlin 1662-63.
- I detta sistnämnda syfte tog han i april 1917 initiativet till förarbeten på att åstadkomma en internationell fredskonferens i Stockholm och ledde där tillsammans med Hjalmar Branting under sommaren den så kallade holländsk-skandinaviska kommitténs verksamhet för åstadkommandet av ett internationellt socialdemokratiskt fredsprogram.
Förberedelsen av sidan tog: 466,63 ms.