Definition, Betydelse & Anagram | Svenska ordet FÖRKRISTEN
FÖRKRISTEN
Definition av FÖRKRISTEN
- som avser tiden före kristendomens införande
Antal bokstäver
10
Är palindrom
Nej
Sök efter FÖRKRISTEN på:
Exempel på hur man kan använda FÖRKRISTEN i en mening
- Giordano Bruno tillhörde den så kallade hermetiska skolan (uppkallad efter Hermes Trismegistus), en skola som influerats av klassiska grekiska filosofer som Platon samt en del förkristen magi.
- Giordano Bruno tillhörde den så kallade hermetiska skolan (uppkallad efter Hermes Trismegistus), en skola som influerats av klassiska grekiska filosofer som Platon samt en del förkristen magi.
- Nordisk mytologi eller fornnordisk mytologi är den samling myter som fanns i Norden under förkristen tid, ofta starkt förknippade med vikingatiden.
- Fornnordisk religion samlande benämning på de religionsformer under förkristen tid i Norden som det finns belägg för i arkeologiskt och skriftligt material.
- Sejd (fornsvenska/fornisländska seiðr) var en sorts trolldom, som främst utövades i nordisk förkristen tid.
- Midsommar är en förkristen högtid som lyckats fortleva efter kristianiseringen och som firas nära sommarsolståndet, främst i Nordeuropa.
- Irminsul var en pelare eller stod i Gamla Sachsen i närheten av Weser i Tyskland, som under förkristen tid uppfattades som världspelaren.
- Detta hängde samman med en äldre, troligen förkristen, indelning av året i sommar- och vinterhalvår (halvår hette misseri), där den 13 eller 14 januari var mitt i vinterhalvåret.
- Här tros den romerske elegikern Sextus Propertius ha haft sitt föräldrahem och vuxit upp i förkristen tid.
- Hingsthetsning var en vadhållningssport bland annat i Norden i förkristen tid, där hästar förmåddes att rikta sin aggression mot varandra så att en kamp mellan dem uppstod.
- Ortnamnsefterledet -mark i Norra Norrland är vanligen från äldre medeltid eller Folkungatiden, i synnerhet om förledet - Fale, kortform för Fartegn - som i detta fall är ett mansnamn som förekom i förkristen tid.
- Slavisk mytologi och religion (slavisk hedendom) handlar om de slaviska folkens mytologiska åskådningar, tro och kulter – under förkristen tid.
- Denna artikel behandlar Preussens äldre historia, från förkristen tid och fram till Konungariket Preussens bildande 1701.
- I förkristen romersk mytologi betecknade det latinska ordet Lucifer planeten Venus när den visade sig som morgonstjärna i gryningen, vilken identifierades med den motsvarande grekiska stjärnguden Fosforos.
- Solkorset anknyter till Upplandskorset som ursprungligen var en förkristen symbol senare övertagen av kristendomen.
- Under förkristen tid och under medeltiden kallades Tysnesøy för Njarðarlǫg som med stor sannolikhet betyder Njords lagdomare.
- Förleden innehåller ett mångtydigt stav som kan syfta på gränsmärke, klippstup eller resta stavar, då som del i en förkristen kult.
- De övriga nordiska länderna Norge, Sverige och Danmark, delvis också England, fick behålla sina spår från förkristen praxis i namngivningen av veckodagarna.
- Vången är en av de två äldsta byarna i Alsens socken och har liksom grannbyn Hov en förkristen historia.
- Framför allt påpekas att Kynös sångrepertoar innehåller kalevalametrisk runosång med förkristen tematik.
Förberedelsen av sidan tog: 48,51 ms.