Definition & Betydelse | Svenska ordet FETTSYROR


FETTSYROR

Definition av FETTSYROR

  1. böjningsform av fettsyra

Antal bokstäver

9

Är palindrom

Nej

15
ET
ETT
FE
FET
OR
RO

3

2

11

255
EO
EOS
ER


Sök efter FETTSYROR på:



Exempel på hur man kan använda FETTSYROR i en mening

  • Olja till dressingar och majonnäs ska ha hög halt av fleromättade fettsyror, som linol- och linolensyra medan olja för stekning, bakning och fritering ska ha en låg halt av dessa fettsyror.
  • Olivolja är känd för sina hälsofördelar: en hög andel enkelomättade fettsyror, i synnerhet oljesyra, och polyfenoler, dvs.
  • Fetthalten kan variera och fetterna innehåller ofta kombinationer av mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror.
  • Tvål är ett rengöringsmedel som består av främst natriumsalter, men även kaliumsalter, av olika fettsyror.
  • Skillnaden mellan stearin och traditionell tvål är att tvål utgörs av natriumsalter av fettsyror, medan stearin utgörs av själva fettsyrorna.
  • Propantriol ingår i alla fetter i form av estrar med fettsyror (högre karboxylsyror med minst åtta kolatomer).
  • Fleromättade fettsyror skiljer sig från mättade och enkelomättade genom att kedjorna innehåller minst två dubbelbindningar mellan kolatomer.
  • Kapillärerna i villi upptar glukos och aminosyror genom epitelcellerna på villiväggarna; lymfkärl upptar på samma sätt fettsyror.
  • Tack vare dess höga halt mättade fettsyror har syre svårt att binda och därmed oxiderar kokosfett långsamt och kan hålla upp till två år utan att förstöras.
  • För människan är de essentiella ämnena cirka nio aminosyror, cirka två fettsyror, tretton vitaminer och fjorton mineraler.
  • Tran är en flottig olja som utvinns ur fisklever (fiskolja eller marinolja), eller kroppar av andra havsdjur, och som är rik på vitamin A, vitamin D och omättade fettsyror.
  • Som vegetabilisk olja består linolja huvudsakligen av triglycerider, molekyler där glycerol förestrats med tre fettsyror.
  • Härskning är processen för fullständig eller ofullständig autooxidation eller hydrolys av fetter och oljor när de utsätts för luft, ljus, fukt eller bakteriell påverkan, vilket ger kortkedjiga aldehyder, ketoner och fria fettsyror.
  • Alifatiska föreningar betecknade ursprungligen beståndsdelar i de naturliga fettarterna samt dess närstående ämnen, som fettsyror och ur dem härledda aldehyder, alkoholer och kolväten.
  • Nötens innehåll av fettsyra domineras av oljesyra följt av linolensyra, palmitinsyra och stearinsyra med låga halter av andra fettsyror.
  • Vid härdningen omvandlas enkel- och fleromättade fettsyror till mättade, genom att vätemolekyler binds in i fettmolekylens kedjestruktur.
  • Prostaglandiner är derivat av omättade fettsyror (särskilt arakidonsyra) och har uppgifter såsom kontroll av blodtryck och glatt muskulatur, och som oxytociskt medel.
  • Sedan 1993 har Goldstein, Brown och deras kollegor beskrivit det oväntat komplexa maskineri som proteolytiskt frigör SREBPs från membran, vilket gör migrationen möjlig till kärnan där de aktiverar alla gener som är involverade i syntesen av kolesterol och fettsyror.
  • Såpa (även kalitvål, kaliumsalt av fettsyror, fettsyrat kalium eller kristallsåpa) är ett rengöringsmedel av antingen seg geléaktig eller flytande tvål, som framställs genom att vegetabiliskt eller animaliskt fett kokas tillsammans med kaliumhydroxid.
  • Mättade fettsyror är raka i sin kemiska struktur, de är med andra ord "mätta" (saknar dubbelbindningar) och därför mer stabila (mindre benägna att binda till syre och oxidera).


Förberedelsen av sidan tog: 138,17 ms.