Definition & Betydelse | Svenska ordet FINLÄNDSKA
FINLÄNDSKA
Definition av FINLÄNDSKA
- en kvinnlig medborgare i Finland, oavsett till vilken språkgrupp hon tillhör
- böjningsform av finländsk
Antal bokstäver
10
Är palindrom
Nej
Sök efter FINLÄNDSKA på:
Exempel på hur man kan använda FINLÄNDSKA i en mening
- Stadens finländska befolkning flydde västerut 1940 och 1944 och staden var i många år märkt av andra världskriget.
- När finländska arbetare under senare hälften av 1500-talet flyttade till skogsområdet Tiveden, började den egentliga bebyggelsen i Finnerödja, som ursprungligen var namnet på en gård (1587), men blev sedan sockennamn för Finnerödja socken.
- Zacharias Topelius hade redan 1854 beskrivit de finländska färgerna som blått och vitt i berättelsen "Fästningen Finlands värn", som publicerades i barntidningen Eos.
- 16 januari – De första finländska krigsbarnen kommer till Haparanda och förs sedan vidare till värdfamiljer runtom i Sverige där de skall bo tills förhållandena i Finland normaliserats.
- Psalmen infördes i de finländska psalmböckerna 1886, i den finskspråkiga med översättning från 1883, som följdes av flera översättningar.
- Den "röda" utgjordes av de "röda" socialisterna och den "vita" av den konservativt ledda finländska senaten.
- Sionsharpan är en sångbok för Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland (SLEF), en väckelserörelse inom den finländska lutherska folkkyrkan.
- Sporten skapades av Lauri Pihkala i början av 1900-talet som en modernisering av det finländska spelet kungsboll genom lån från amerikansk baseball.
- I den katolska kyrkan firas den också till minne av den kristna segern över osmanerna i belägringen av Belgrad (1456), medan de svenska och finländska kyrkorna istället firar dagen sju veckor efter Heliga Trefaldighets dag, åtta veckor efter pingst och femton veckor efter påsk.
- Aro föddes i Södertälje med finländska föräldrar som arbetade på en fabrik i Sverige när de träffades.
- Holmér avlade studentexamen i Linköping och blev student vid Uppsala universitet 1912, genomgick reservofficersutbildning och blev löjtnant i Göta livgardes (I 2) reserv 1916, varifrån han avgick 1924, var medarbetare i Idrottsbladet 1915–1959, idrottsredaktör på Hufvudstadsbladet i Helsingfors, redaktionssekreterare för finländska Idrottsbladet 1921–1925, chefsinstruktör på Svenska friidrottsförbundet 1925–1957, för friidrott i Olympiska spelen 1928, 1932, 1948, 1952 och 1956 samt medarbetare i Dagens Nyheter från 1960.
- Bland kända finländska tiokampare kan nämnas segraren vid OS i Amsterdam 1928, Paavo Yrjölä, samt Petri Keskitalo som vann VM för ungdomar 1986.
- Man kan göra skillnad mellan finländska dagstidningar (alla dagstidningar som ges ut i Finland), finska dagstidningar (dagstidningar på finska, oavsett utgivningsort) samt finlandssvenska dagstidningar (dagstidningar på svenska som ges ut i Finland).
- 28 februari – Tanja Poutianinen, Finland tar första finländska damsegern i en världscupdeltävling i slalom.
- Från början av år 2009 är Jyväskylä den största finländska kommunen som inte har något svenskspråkigt parallellnamn, utan endast en finskspråkig namnform.
- Enkeli-Elisa – huvudpersonen i en berättelse, som publicerades både i form av en självpublicerad bok och i olika form i internet av den finländska författaren Minttu Vettenterä.
- År 1882 gifte sig Mittag-Leffler med Signe Julia Emilia af Lindfors, dotter till den finländska generalen Jacob Julius af Lindfors.
- Det gäller ledamöterna i svenska Högsta domstolen sedan 1809 och i finländska Högsta domstolen sedan 1918, samt i svenska Högsta förvaltningsdomstolen sedan 2011 och i finländska Högsta förvaltningsdomstolen sedan 2017.
- FRACTiLE Games var en grupp finländska programmerare som utvecklade datorspel på sin fritid, först för DOS, senare för Windows.
- Till stor glädje för den finländska publiken tändes den olympiska elden av två ärrade kämpar, långdistanslöparna Paavo Nurmi och Hannes Kolehmainen.
Förberedelsen av sidan tog: 84,84 ms.