Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet FRYSPUNKT
FRYSPUNKT
Definition av FRYSPUNKT
- (fysik, kemi) den temperatur vid vilken ett givet ämne övergår från flytande tillstånd (vätska) till fast tillstånd
Antal bokstäver
9
Är palindrom
Nej
Sök efter FRYSPUNKT på:
Exempel på hur man kan använda FRYSPUNKT i en mening
- Smältpunkt eller fryspunkt är den temperatur vid vilken ett ämne övergår från fast till flytande form eller tvärtom.
- Celsius- och Réaumurskalorna har samma nollpunkt – vattnets fryspunkt vid normalt tryck – så vattnets kokpunkt är 80 grader Réaumur.
- Celsiusskalan är graderad i 100 skalstreck mellan vattnets fryspunkt (0 °C) och vattnets kokpunkt (100 °C).
- En blandning av 50 procent vatten och 50 procent glykol ger en fryspunkt på ca -40 °C samtidigt som den höjer kokpunkten till ungefär 108 °C.
- Dynamex har lägre fryspunkt än dynamitens +13 °C, och är därför mindre stötkänsligt än dynamit och säkrare att hantera i kall miljö.
- Isen bildas fortare då Amurflodens sötvatten minskar havets salinitet vilket i sin tur höjer vattnets fryspunkt.
- Spolarvätskan innehåller normalt ett frostskyddsmedel, så att man med varierande utspädning kan bestämma blandningens fryspunkt.
- Anders Celsius publicerar uppsatsen "Observationer om twänne beständiga Grader på en Thermometer" i Kungliga Vetenskapsakademiens handlingar, där han föreslår vattnets kokpunkt och fryspunkt vid normalt lufttryck som referenspunkter för en termometerskala.
- Pannkaksis är en typ av is som kan bildas i kraftigt skiktade havsområden, genom frysning på flera meters djup, då ett övre vattenskikt med låg salthalt, som har avkylts till köldgrader, men inte till sin fryspunkt, möter ett ännu kallare undre vattenskikt med hög salthalt.
- I den avhandling han försvarade 1745, men som Carl von Linné, efter tidens sed, hade skrivit, presenterades för första gången celsiustermometern i sin nuvarande form med kokpunkt vid 100 grader och fryspunkt vid 0 grader i stället för tvärtom.
- Redan 1883 utförde han en undersökning över blodkroppars förhållande gentemot saltlösningar av olika koncentration, och av hans många senare publicerade avhandlingar berör flertalet medicinska frågor av fysikalisk-kemisk natur, såsom bland annat filtration, osmotiskt tryck, blodkropparnas permeabilitet, tryckets i bukhålan och tarmkanalen inflytande på resorptionen och variationerna i animala vätskors fryspunkt.
- Han påvisade genom utförliga undersökningar över köldblandningar och över saltlösningars fryspunkt den så kallade Blagden-Rüdorffs lag, vilken innebär att fryspunktsnedsättningen hos lösningar (inom vissa gränser) är proportionell mot lösningarnas koncentration.
- Tammann utförde ett stort antal värdefulla undersökningar om lösningars ångtryck (1885, 1887 och 1888) och osmotiska tryck (1888) och amalgamers fryspunkt (1889), varigenom han stödde de moderna teorierna om lösningar, vidare om ångspänningen hos kristaller, som förblir genomskinliga vid förvittring (1897), och om det fasta tillståndets gränser (I-V, 1897-99) samt om kristallisationshastighet (fyra avhandlingar 1897-99).
- Mer utspädda lösningar har högre fryspunkt och kan således inte heller existera vid den mättade saltlösningens fryspunkt.
Förberedelsen av sidan tog: 148,98 ms.