Definition & Betydelse | Svenska ordet GLUTAMINSYRA
GLUTAMINSYRA
Definition av GLUTAMINSYRA
- (biokemi) en α-aminosyra som ingår i den genetiska koden (Glu, E) och som också är en viktig excitatorisk neurotransmittor i det centrala nervsystemet
Antal bokstäver
12
Är palindrom
Nej
Sök efter GLUTAMINSYRA på:
Exempel på hur man kan använda GLUTAMINSYRA i en mening
- Eftersom det är en smakförstärkare, är det också vanligt med tillsats av glutaminsyra (i form av glutamat) i halvfabrikat, snabbmat med mera.
- Kikunae Ikeda (1864–1936), professor i kemi vid Kejserliga universitetet i Tokyo, lät år 1908 slå fast att den kemiska smakstommen i kött och alger består av glutaminsyra och att man för att få fram likadan smak likaväl kan få fram syrorna och deras salter ur andra animaliska eller vegetariska proteiner.
- Precis som andra proteiner består kollagen av aminosyror varav följande förekommer ofta: prolin, glycin, glutaminsyra, alanin och arginin.
- Glutamat som livsmedelstillsats kan förekomma som E-nummer (E620-E625), glutaminsyra, mononatriumglutamat, monokaliumglutamat, kalciumdiglutamat, monoammoniumglutamat eller magnesiumdiglutamat.
- Även ammoniumjoner kan delta i den reversibla omvandlingen mellan α-ketoglutarsyra och glutaminsyra:.
- GAD – ett enzym som katalyserar omvandlingen av aminosyran glutaminsyra (egentligen dess anjon, glutamat) till signalsubstansen GABA och koldioxid, se Glutaminsyradekarboxylas.
- Aminogruppen avlägsnas från aminosyran och omvandlas till ammoniak, som sedan neutraliseras av glutaminsyra för att bilda glutamin.
- Glutaminsyradekarboxylas (GAD) är ett enzym som katalyserar omvandlingen av aminosyran glutaminsyra (egentligen dess anjon, glutamat) till signalsubstansen GABA och koldioxid.
- Enzymet "asparaginsynteas" omvandlar sedan asparaginsyran till asparagin genom att samtidigt omvandla en molekyl glutamin till glutaminsyra (glutamate) - att vi fick tillbaka glutaminsyremolekylen som förbrukades i första steget är bara en tillfällighet som uppstod just i detta fall.
Förberedelsen av sidan tog: 93,13 ms.