Definition & Betydelse | Svenska ordet GRAVKORET
GRAVKORET
Definition av GRAVKORET
- böjningsform av gravkor
Antal bokstäver
9
Är palindrom
Nej
Sök efter GRAVKORET på:
Exempel på hur man kan använda GRAVKORET i en mening
- I Strängnäs domkyrka finns ett ovalt Natt och Dag vapen utanför gravkoret samt sonens friherrliga vapen i Tynnelseöns gravkor.
- Större förändringar har skett 1427, då valv slogs och ett vapenhus tillkom, och på 1600-talet då det nuvarande tornet, tornspiran och det Sparfvenfeldtska gravkoret byggdes.
- Kyrkan som är byggd av sten består av ett rektangulärt långhus med smalare polygonalt kor i öster (Törnflychtska gravkoret), kyrktorn i väster, sakristia i norr samt ett vapenhus i söder.
- Det Huitfeldtska gravkoret (se bild) uppfördes 1663-1664 för adelsdamen Margareta Huitfeldt och hennes familj, som hade sina godsegendomar på Tjörn där herrgården Sundsby på ön Mjörn vid norra Tjörn var sätesgård.
- Under högkoret finns det Gyllenstiernska-Hornska gravkoret, flyttat från Tryserums gamla kyrka, som bland annat innehåller kvarlevorna av frihetstidens främste statsman, Arvid Bernhard Horn (1664-1742).
- Under 1600-talet tillkom det ståtliga gravkoret på sydsidan, avsett för ägarna till Grensholms säteri norr om Roxen.
- Åren 1886-1890 genomfördes en grundlig ombyggnad efter ritningar av arkitekt Helgo Zettervall då den medeltida sakristian revs och en ny ordnades i Ribbingska gravkoret.
- Han deltog med ett prisbelönat förslag i tävlan om dekorativ utsmyckning av gravkoret i Högalidskyrkan, Stockholm.
- Sätuna gravkor, även kallat Sätunakoret eller Wredeska gravkoret, är ett gravkor i Björklinge kyrka i Uppland.
- Detta utfördes ursprungligen 1645 för Bengt Bengtsson Oxenstiernas gravplats i Riddarholmskyrkan i Stockholm, men flyttades 1659 till det då färdigställda gravkoret i Jäders kyrka.
- Braheska gravvalvet är ett gravvalv som ligger under det södra koret, Braheska gravkoret i Jäders kyrka.
- Dessutom byggdes ett gravkor (Kaggska gravkoret) i öster, tillägnat fältmarskalken Lars Kagg och hans familj.
- Under 1835 uppfördes det Westinska gravkoret för garvaren Johan Westin den yngre i anslutning till det Lenmanska gravkoret.
- Alltsedan 1717 hade man haft fri sikt in till gravkoret som skiljdes från kyrkorummet med ett galler av järnsmide.
- I det östra tornets källare finns det Gathenhielmska gravkoret (1700-tal) där kaparen Lars Gathenhielm och hans hustru och kompanjon Ingela Gathenhielm är begravda.
- Han avsattes från sin tjänst efter en långvarig strid med biskop och domkapitel angående användningen av de ekonomiska medel som församlingen disponerade till underhåll av det De la Gardieska gravkoret i kyrkan.
- Den nuvarande manbyggnaden till Borgs säteri var tidigare flygel till en tidigare huvudbyggnad och den numera till större delen uppodlade kyrkogården efter Borgs gamla kyrka markeras idag av det Eldstiernska gravkoret uppfört 1894.
- Modern var född 20 augusti 1612 på Åbo slott, död 28 oktober 1680 och begraven 16 februari 1681 i en stor kopparkista, överdragen mellan de försilvrade ornamenten med svart kläde, i Torstensonska gravkoret i Riddarholmskyrkan, hon var dotter till riksrådet friherre Johan De la Gardie (1582–1642), och hans första fru friherrinnan Catharina Oxenstierna (död 1625).
- 1773 brandhärjas kyrkan och medan kyrkans valv och inredning skonades, totalförstördes gravkoret, där Kristina Nilsdotter (Gyllenstierna) var begravd.
- Samtidigt tillfogades det Staël von Holsteinska gravkoret, utbyggt på östgaveln, avsett för personer från godset Vapnö.
Förberedelsen av sidan tog: 58,10 ms.