Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet GUDSTJÄNST
GUDSTJÄNST
Definition av GUDSTJÄNST
- (kristendom, judendom) sammankomst för gemensam andakt under fastlagda former för att tillsammans tillbe och lovsjunga Gud
Antal bokstäver
10
Är palindrom
Nej
Sök efter GUDSTJÄNST på:
Exempel på hur man kan använda GUDSTJÄNST i en mening
- En gudstjänst (latin: ministerium) är en sammankomst för gemensam andakt under fastlagda former för att tillsammans tillbe och lovsjunga Gud.
- En gudstjänst (latin: ministerium) är en sammankomst för gemensam andakt under fastlagda former för att tillsammans tillbe och lovsjunga Gud.
- Radikalpietismens egentliga begynnelse kan förläggas till Philipp Jacob Speners tid, till året 1688, då den finlandssvenska prästen Lars Ulstadius avbröt en gudstjänst i Åbo domkyrka.
- I Svenska kyrkan har denna gudstjänst länge varit den dominerande julgudstjänsten, men har på senare tid tappat mark till julbönen och julnattsmässan på julafton.
- En församling är inom kristna samfund en grupp som regelbundet firar gudstjänst och bedriver olika verksamheter tillsammans.
- Denna typ av gudstjänst är vanlig i Romersk-katolska kyrkan, men har även blivit allt populärare i bland annat Svenska kyrkan.
- Oktober – Riksdagen i Söderköping bekräftar hertig Karl som riksföreståndare och förbjuder katolsk gudstjänst i Sverige.
- Hör, Gud ännu sin nåd dig bjuder är en psalm som skrevs 1814 av Frans Michael Franzén "vid ringning till gudstjänst", först publicerad i "Förslag till förbättrade Kyrko-Sånger" 1814.
- Boken kom till på initiativ av Diakonistyrelsens söndagsskolnämnd som en psalm- och sångbok för barnens gudstjänst, som skulle kunna ersätta den tidigare utgivna Psalmer och sånger för barn (första utgåva 1924, 12 upplagan 1959).
- En gudstjänstlokal är en kultplats eller helgedom, det vill säga en religiös byggnad avsedd för gudstjänst, exempelvis andaktsmöten, bön, ceremonier, offer, ritualer och tillbedjan i de stora religionerna.
- Liturgi (ursprungligen från grekiskans leitourgia (λειτουργία eller λῃτουργία, av λαός / Laos, "folket" och roten ἔργο / ergo, "göra")) är en religiös grupps gudstjänst eller gudstjänstordning.
- Bar mitzva sker automatiskt, men det är dock brukligt att hedra tillfället genom att delta i en gudstjänst och att då kallas fram att välsigna Torahn, samt ibland att läsa ett avsnitt av Torah – allt på hebreiska.
- En gurdwara är ett sikhiskt gudshus vilket, utöver ett utrymme för gudstjänst, vanligtvis har lokaler för studier, matsal och sovsalar för pilgrimer.
- Serie (gudstjänst) – en för olika delar av kyrkoåret särskilt gudstjänstordning, vilket främst gäller mässmusiken.
- En synagoga är inte på något sätt en nödvändighet för en judisk gudstjänst, som kan hållas nästan varsomhelst, givet att en minjan - 10 vuxna judar (judiska män i ortodoxa församlingar) - finns närvarande.
- Kyrkotextilier eller parament är de textila föremål som används vid gudstjänst och i en kyrkas inredning.
- Från Anastasius härledde sig förbudet för personer behäftade med något kroppsligt lyte att inträda i det andliga ståndet, och även ordningen att alla församlingar som firade gudstjänst skulle åhöra uppläsningen av evangeliet stående.
- Hugenotterna medgavs samvetsfrihet och rätt att förrätta gudstjänst där de gjort det 1597, och på vissa andra platser, dock inte i Paris, biskoparnas residensstäder, vid hovet eller inom armén.
- En kyrkklocka kom från Skartofta kyrka och flyttades till Öveds kyrka efter 1824 efter kungligt beslut då Skartofta och Öveds församlingar numera hade gemensam gudstjänst i Öveds kyrka med gemensam begravningsplats, och Skartofta kyrka inte längre användes.
- Expeditionen finns i församlingsgården i Stenhamra, där det även finns ett kapell, Timmermannens kapell, och en stor sal för musik och gudstjänst,.
Förberedelsen av sidan tog: 121,03 ms.