Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet HÄNFÖRELSE


HÄNFÖRELSE

Definition av HÄNFÖRELSE

  1. förtjusning, exaltation, hänryckning, begeistring

2

Antal bokstäver

10

Är palindrom

Nej

11
EL
ELS
RE
SE

7

7

280
EL
ELF
ELR
ELS


Sök efter HÄNFÖRELSE på:



Exempel på hur man kan använda HÄNFÖRELSE i en mening

  • Cabanis blev genom Madame Helvétius förtrolig bekant med den tidens utmärktaste filosofer i Frankrike, slöt sig med hänförelse till revolutionen 1789, blev under direktoriet medlem av "de femhundrades råd" och utnämndes av Napoleon I till senator.
  • I anslutning till Perugino och Rafael besjälad av äkta religiös hänförelse, utförde han här en rad fresker och målningar bland annat scener ur Josefs historia (1817, ursprungligen i Casa Bartholdy, Rom, senare på Alte Nationalgalerie, Berlin), Kristi intåg i Jerusalem (1809–24, Marienkirche, Lübeck), självporträtt med hustru och son (1820, Behnhaus, Lübeck), Rosenundret (1829, Santa Maria degli Angeli, Assisi), Religionens triumf (1840, Städelsches Kunstinstitut, Frankfurt) med flera.
  • Allmänheten, som syntes ha tröttnat vid den store Corneille, mottog med hänförelse sådana stycken som La mort de Cyrus (1656), Stratonice (1657), Amalasonthe (1658), Le Fantôme amoureux (1659), Astrate, roi de Tyr (1663) och La mer é coquette (1664).
  • Samtida skrifter yttrar om denna sång att "alla skalder ville ha diktat Lilja", där författaren med lågande hänförelse ger uttryck åt sin tro i ett språk som på en gång är vältaligt och genom sin enkelhet utgör en avsiktlig motsats till det på den tiden rådande förkonstlade isländska skaldespråket.
  • Jean de Labadie, fransk mystiker och separatist, född 1610, död 1674, uppfostrades i jesuiternas skola i Bordeaux och slöt sig till en början med stor hänförelse till deras orden.
  • Mot käck företagsamhet, stolt frihetskänsla och ljust sinne ställs det finska: kontemplativ läggning, dovt stämningsläge och en under den tröga ytan lidelsefull känsla som yttrar sig än i ideell hänförelse, än i lågsint hätskhet.
  • En tvåårig vistelse vid universitetet i Jena (1817-19) blev av utomordentlig betydelse för hans utveckling; han åhörde Heinrich Ludens föreläsningar i historia och Jakob Friedrich Fries och Lorenz Okens i filosofi och fick vara med om det tyska reformationsjubileet och Wartburgfesten, som tände hans egen slaviska hänförelse.
  • Med hänförelse omfattade han icke blott frihetsidén, utan även många av de moderna rörelserna: vegetarianismen, teosofin, fredsrörelsen med flera.
  • Utan att sluta sig till eller själv utbilda något avslutat system upptog han i sin livsbetraktelse med hänförelse den spekulativa idealismens grundtanke.
  • Madame Roland, som var dotter till en gravör Gratien Phlipon, var en av de främsta representanterna för den ideella hänförelse, som – ett resultat av den rousseauska samhällslärans optimism och det rådande svärmeriet för antiken – utgjorde en så väsentlig orsak till franska revolutionens både storhet och olyckor.
  • Att en människomassa kan betraktas som en psykologisk enhet, ett slags kollektiv personlighet, är en uppfattning som är allmänt erkänd av psykologer, vilka skildrat de massrörelser, masshysteri, betingade av skräck, hänförelse eller extas, som plötsligt, under vissa yttre inflytelser, kan gripa tusentals människor på samma sätt, som motsvarande känslor griper individen.
  • Salvinis spel undgick ej att genom de ständiga gästspelsresorna bli rätt virtuosmässigt, men bevarade likväl både hänförelse och genialitet i karaktärstolkningen.
  • Fastän Munchs skaldeådra var varken djup eller rik, måste han i sin poesilösa samtid anses framstående, och några av hans lyriskadikter och patriotiska sånger lever ännu tack vare känslans äkthet och fosterländsk hänförelse.
  • von Strachwitz hann under sin korta levnad göra sig känd som en skald av ungdomlig hänförelse för Tysklands storhet och framtid, en romantisk aristokrat, som hatade tidens litenhet, men längtade efter dåd och handlingsliv.
  • Floquet blev under andra kejsardömet som en av dess häftigaste opponenter ryktbar för sin vältalighet och hänförelse.
  • Trots svåra yttre förhållanden och starkt motstånd från vissa danska regeringskretsar lyckades Hansen genom sin hänförelse, slughet och energi skapa och upprätthålla ett levande franskt intresse för den dansk-slesvigska frågan, liksom han också vid upprepade kongresser med Bismarck oktober 1864-1870 med klokhet och inte utan framgång drev nödvändigheten av Slesvigs delning.
  • I alla dessa arbeten visar han sig som deskriptiv systematiker, visserligen med skarp blick för formers naturliga frändskap, men i det hela oberörd av den morfologisk-evolutionshistoriska forskningsriktning, som vunnit insteg genom Charles Darwin och Ernst Haeckel och som han själv redan tidigt och med hänförelse omfattat och i populära skrifter sökt göra allmännare känd.
  • Han skrev bland annat de vitt spridda arbetena Le devoir (1854; "Pligten", 1870), La religion naturelle (1856) och La liberté (1857) och höll en mängd av hänförelse burna föreläsningar över filosofiska och sociala spörsmål.
  • Hans diktning utvecklades från dekadens och symbolism till hänförelse över den moderna tekniken, i den futuristiska samlingen Nové zpěvy (’Nya sånger’, 1918).
  • Han var en av de första, som med hänförelse krävde återställandet av tyska kejsardömet som följd av segern; Rückert kallade honom också "der Kaiser-Herold".


Förberedelsen av sidan tog: 189,83 ms.