Definition & Betydelse | Svenska ordet HÅRDOST


HÅRDOST

Definition av HÅRDOST

  1. ost med en hårdare textur

Antal bokstäver

7

Är palindrom

Nej

9
DO
DOS
OS
OST
ST

7

7

114
DO
DOS
DR
HD
HO


Sök efter HÅRDOST på:



Exempel på hur man kan använda HÅRDOST i en mening

  • Prästost är en svensk grynpipig hårdost av komjölk, nära släkt med Svecia och med 45–50 % fett i torrsubstansen.
  • Västerbottensost eller Burträskost, som den kallades förr, är en grynpipig hårdost med stark aromatisk smak, som lagrats i minst 14 månader.
  • Mjukost - en bredbar mejeriprodukt tillverkad av mald hårdost och smältsalter (exempelvis ost i tub och hamburgerost), se smältost.
  • Smältost, även kallad mjukost, är en bredbar mejeriprodukt tillverkad av mald hårdost och smältsalter, som eventuellt smaksatts med exempelvis skaldjur, skinka, rökt renkött eller svamp.
  • Gruyère är en hårdost liknande Emmentaler, med förhållandevis kraftig smak, som tillverkas i Schweiz och Frankrike.
  • Sbrinz schweizisk hårdost med aningen kristallin struktur som framför allt tillverkas i kantonerna Luzern, Obwalden och Nidwalden.
  • De gotländska fårostarna heter Häftings, Häftings Klint, (ett slags Pecorino-liknade hårdost), Tryffel Pecorino, gjord på tryffel från Gotland, Raukfår, en blåmögelfårost och Original, som liknar fetaost, säljs slät eller smaksatt med basilika eller rosépeppar.
  • Ett rivjärn är ett köksredskap som används för att riva livsmedel, exempelvis hårdost, skalade rotfrukter, citronskal, kokosnötter och större kryddor.
  • Begreppet avser på svenska oftast en grynpipig hårdost kryddad med bland annat spiskummin, och där även kryddnejlika och kummin kan ingå.
  • Variationer förekommer och exempel på andra pålägg är cream cheese, hårdost, skinka, honung, chokladkräm och jordnötssmör.
  • Blå Gotland var en hårdost av hushållstyp som lanserades av Arla 1993 och tillverkades på Stånga mejeri på Gotland.
  • En traditionell frukost äts typiskt i hemmet och kan bestå av smörat rågbröd eller vetebröd, dansk skæreost (hårdost i skivor), till exempel Havarti, Danbo eller Tilsiter, en krämig vit färskost eller marmelad/ sylt och kaffe.
  • Mjölken ystas som en traditionell hårdost, och efter saltbadet och torkningen ympas ostytan med camembertmögel.
  • De olika texturerna beror på skillnader i tillverkningsprocessen, och har gett namn åt tre olika typer av hårdost.
  • Svenska ostar kan huvudsakligen delas in i fem huvudgrupper: hårdost, mjukost, färskost, smältost och mesvaror.
  • Amerikansk ost (engelska: American cheese) eller pastöriserad processostmat (engelska: Pasteurized process cheese food) är en variant av smältost bestående av att blanda minst en av cheddar, tvättad ostmassa, Colbyost eller hårdost till en ostmassa.


Förberedelsen av sidan tog: 297,33 ms.