Definition & Betydelse | Svenska ordet HÖNSFÅGEL
HÖNSFÅGEL
Definition av HÖNSFÅGEL
- (ornitologi) medlem i taxonomisk ordning fåglar Galliformes
Antal bokstäver
9
Är palindrom
Nej
Sök efter HÖNSFÅGEL på:
Exempel på hur man kan använda HÖNSFÅGEL i en mening
- Tjädern är en mycket stor och tung hönsfågel som liknar orren, men skiljs från denna genom större storlek och den rundade stjärten.
- Kalkon (Meleagris gallopavo) är en hönsfågel i familjen fasanfåglar som förekommer över stora delar av Nord- och Centralamerika.
- Fasan (Phasianus colchicus) är en hönsfågel som ursprungligen bara fanns i södra Asien, men som introducerats till många platser runt om i världen, däribland Europa och det finns tusentals i Sverige, där den på många håll har förvildats.
- Fjällripa (Lagopus muta) är en hönsfågel som lever cirkumpolärt i karga arktiska och subarktiska områden, och det förekommer också ett antal isolerade bergspopulationer på sydligare breddgrader.
- Blånäbbad hocko (Crax alberti) är en hotad hönsfågel i familjen trädhöns som enbart förekommer i norra Colombia.
- Gråhuvad chachalaca är en trädlevande hönsfågel som påträffas i låglänta områden med buskar och högre träd, upp till 1100 meters höjd.
- Rostbukig chachalaca är en högljudd långstjärtad hönsfågel som ofta upptäcks på sitt vittljudande skrovliga läte.
- Vitbrynad guan (Penelope jacucaca) är en hotad hönsfågel i familjen trädhöns som enbart förekommer i nordöstra Brasilien.
- Fågelns vetenskapliga namn kommer från tupíspråkets Jacú tinga, "vit hönsfågel", som användes för en guan.
- Gampärlhönan är en udda långhalsad och långstjärtad hönsfågel med mestadels gamlikt bart huvud, därav namnet.
- Fjällig tofsvaktel är en rätt liten (25,5–30,5 cm) och satt hönsfågel, i storlek och proportioner lik vitstrupig vaktel men med längre ben och stjärt.
- Sångvakteln är en liten hönsfågel med rostfärgat ansikte och grå kropp hos hanen, hos honan tvärtom grått ansikte och rostfärgad kropp.
- Rödpannad tandvaktel är en satt hönsfågel med mörkbrun ovansida och rostrött på ansikte och undersida.
- Stäpprapphönan är en knubbig, 28-30 cm lång hönsfågel med brun rygg och orangefärgat ansikte med karakteristiskt borstigt "skägg" i häckningstid.
- Svartnäbbad tjäder (Tetrao urogalloides) är en asiatisk hönsfågel i familjen hönsfåglar, den östliga motsvarigheten till nära släktingen tjädern.
- Gulstrupig kungshöna är en stor (64 cm), gråbrun hönsfågel med vitspetsad stjärt, beigefärgad bandning tvärs över skapularer och vingar och ostreckad mantel.
- Spetsstjärtad präriehöna är en brunmönstrad 38–48 cm lång hönsfågel, mycket lik och nära släkt med övriga präriehöns i Tympanuchus.
- Udzungwahöna (Xenoperdix udzungwensis) är en relativt nyupptäckt mycket fåtalig och utrotningshotad afrikansk hönsfågel i familjen fasanfåglar.
- Namnet kommer dels från tjäder (hönsfågel) och dels från det västskandinaviska Röd, vilket betyder röjd skogsmark, ett vanligt efterled i västra Sverige.
- Sirahocko (Pauxi koepckeae) är en akut utrotningshotad hönsfågel i familjen trädhöns som enbart förekommer i ett bergsområde i Peru.
Förberedelsen av sidan tog: 205,67 ms.