Definition & Betydelse | Svenska ordet HUSMANSKOST


HUSMANSKOST

Definition av HUSMANSKOST

  1. traditionell svensk mat lagad av inhemska, billiga råvaror

Antal bokstäver

11

Är palindrom

Nej

17
AN
ANS
HU
HUS
KO
KOS

3

3

645
AH
AK
AKT
AM


Sök efter HUSMANSKOST på:



Exempel på hur man kan använda HUSMANSKOST i en mening

  • En krog är från början ett landsvägsvärdshus eller utvärdshus, men blev senare ett enklare näringsställe med utskänkning av öl och brännvin jämte servering av husmanskost (även i städer).
  • Länge bestod utbudet främst av så kallade arbetarkaféer, som serverade enklare husmanskost, och så fanns det konditorier.
  • Den handlar om ett barn som ratar all möjlig husmanskost som till exempel fisk och spenat, plättar med lingonsylt, biff med lök, rotmos, isterband samt pytt och det enda barnet kan tänka sig att äta är blommig falukorv.
  • Traditionella lådor som böcklinglåda, leverlåda och skomakarlåda förekommer bland annat i finsk och svensk husmanskost.
  • Stångkorv är svensk husmanskost och serveras oftast stekt med stekt potatis, stekt ägg och inlagda rödbetor eller lingon.
  • Restauranglivet i Wengen centrerar kring på schweizisk husmanskost (Rösti, Raclette mm), men även det internationella köket är representerat med fokus på det franska och det italienska köket.
  • Vägkrogarna brukar servera husmanskost eller snabbmat för att gästerna snabbt ska kunna få sin mat och kunna åka vidare.
  • På 1860-talet beskrivs krogen Pelikan på Brunnsbacken som en av de tre bästa i Stockholm för en supé, "där skickliga hushållerskor lagar sund och välsmakande svensk husmanskost".
  • Numera serveras svensk och sydtysk husmanskost, liksom svensk och bayersk fatöl från småbryggerier, särskilt i Franken, det vill säga området omkring Bamberg.
  • Fårfiol, även kallat lammfiol, är traditionell svensk husmanskost där låret från ett får saltas, torkas och röks, ofta med enris.
  • På menyn fanns till en början svensk och fransk husmanskost, och restaurangen var en blandning av ölkafé och matservering.
  • Över 1 400 restauranger i mer än 200 svenska orter var anslutna till tjänsten, där man bland annat kan hitta pizzor, kebab, sushi, indisk mat, grillrätter, asiatisk mat och husmanskost.
  • Som författare började Wenström med att uppdatera Gustafva Björklunds God svensk husmanskost (Silén, 1893) och skrev därefter flera framgångsrika liknande egna böcker till Sveriges husmödrars fromma.
  • Lagtävling: Deltagarna delades in i två lag och skulle laga en förrätt samt varmrätt av valfri svensk husmanskost för inbjudna turister på Vasamuseet.
  • Hon skrev även Recept och råd (1943) om kristida mat, Hem och hemvård (1950), Hushållslära för hem och skola (1963) och Råd och recept (1976), om vardagsmat och husmanskost för äldre.
  • Det klassiska franska köket låg honom varmt om hjärtat men också svensk husmanskost (”Får jag välja mellan ostron och gåslever så tar jag raggmunk med lingon”).
  • På luncherna serverades företrädesvis husmanskost, medan de säsongsbetonade svensk-franska gourmetmenyerna var populära vid kvällssittningarna.
  • Det är en vanlig husmanskost som lagas hemma för familjen eller för gäster, men palov lagas också vid alldeles speciella tillfällen, som bröllop, av oshpaz, "mästerkocken", över en öppen låga, där upp till 1000 personer kan få låta sig smaka från en enda stor kittel.


Förberedelsen av sidan tog: 291,99 ms.