Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet KALLA
KALLA
Definition av KALLA
- använda ett (ofta oegentligt) namn för att beteckna någon eller något, tilltala med namnet
- uppmana att komma
- böjningsform av kall
- (botanik) växtart i släktet kallor (Zantedeschia) eller familjen Araceae (kallaväxter)
Antal bokstäver
5
Är palindrom
Nej
Sök efter KALLA på:
Exempel på hur man kan använda KALLA i en mening
- Något sådant krig har aldrig utkämpats, men under det kalla kriget var USA och det dåvarande Sovjetunionen tänkbara motståndare.
- Något sådant krig har aldrig utkämpats, men under det kalla kriget var USA och det dåvarande Sovjetunionen tänkbara motståndare.
- Enligt hypotesen skall författarna till Matteus- och Lukasevangeliet ha haft tillgång till och använt Markusevangeliet och en andra, hypotetisk källa, som brukar kallas Q-källan (av tyskans Quelle - källa).
- Sedan 2010 är vetenskapsområdena avskaffade, och det är numera regeringen som beslutar om en statlig högskola har rätt att kalla sig universitet.
- Efter att man har avlägsnat fettkakan på det kalla skinkspadet kokar man ihop det till en lagom salt buljong.
- Samhällssäkerhet – ett begrepp som efter kalla krigets slut har kommit att ersätta begreppet civilt försvar.
- Väpnare kan kallas knapar, skäliga, välborna och liknande, men aldrig herre, och Skara stadga (1335) stipulerade att väpnare kunde väljas till riksråd och räknas som riddares likar, men fick inte kalla sig herre.
- Enligt denna källa härstammade såväl Birger jarl som en gruppering av hans politiska motståndare, som kallades folkungar, från personer med namnet Folke.
- Senare tillkomst av fler typer av dynamit gör det lämpligt att kalla detta sprängämne för gurdynamit för att skilja det från andra typer av dynamit.
- Allen ville kalla fästningen för Fort Raccoon, men det amerikanska krigsdepartementet bestämde att det skulle kallas Fort Des Moines.
- Det kalla kriget var en period av skarpa motsättningar utan konventionellt krig, mellan främst Sovjetunionen och USA, deras respektive huvudsakliga ideologiska övertygelser (kommunism och kapitalism) och deras respektive allierade stater, från omkring 1945, precis efter andra världskrigets slut, till omkring 1990.
- Den första halvan av decenniet präglas av ökad spänning i kapprustningstävlingen "kalla kriget" mellan NATO:s och Warszawapaktens medlemsstater.
- Terrorbalans är ett begrepp som myntades under det kalla kriget och betecknade det tillstånd som rådde mellan de två fientliga militärallianserna Nato och Warszawapakten där båda parter hade tillräckliga mängder avancerade kärnvapen för att utplåna varandra.
- Den snabba expansionen har resulterat i vårt nuvarande kalla och glesa universum, men det finns kvar värmevågor från big bang, som stora antenner kan fånga upp.
- En jedi påbörjar sin utbildning som mycket ung och i tjugoårsåldern, efter slutliga tester, kan lärlingen få rätten att kalla sig jediriddare (Jedi Knight på engelska) efter att en klassisk dubbningsceremoni utförts.
- Perioden inleddes under det kalla kriget, utvecklades via glasnost och perestrojka, påverkades av Berlinmurens fall och tog en ände efter den sovjetiska misslyckade statskuppen 1991.
- Under det kalla kriget användes Västblocket ibland som är en synonym till Västeuropa (tillsammans med USA).
- Tredje världen var ursprungligen en politiskt definierad term från det kalla kriget som åsyftade de länder som varken tillhörde första världen (västvärlden) eller andra världen (östblocket).
- Efter kalla kriget har ett antal tidigare "östeuropeiska" länder (då del av COMECON och Warszawapakten) fått en tydligare centraleuropeisk identitet (som del av Europeiska unionen).
- Namnet "Metallica" hade sin bakgrund i att en vän till Ulrich skulle startat ett fanzine och valde mellan att kalla det Metallica eller Metal Mania.
Förberedelsen av sidan tog: 198,43 ms.