Definition & Betydelse | Svenska ordet KEJSERLIGA
KEJSERLIGA
Definition av KEJSERLIGA
- böjningsform av kejserlig
Antal bokstäver
10
Är palindrom
Nej
Sök efter KEJSERLIGA på:
Exempel på hur man kan använda KEJSERLIGA i en mening
- Genom kejserliga ukaser 1907 och 1913 fick de baltiska grenarna rättighet att föra friherrlig titel, såsom den 1917 till Finland överflyttade grenen av den estländska linjen.
- Hertigdömet var fattigt men dess dynasti var besläktad med flera av Europas mäktigaste dynastier, det var ett centrum för legoknektar som kungen var i behov av och det var protestantiskt, samtidigt som Katarinas mor var väl sedd av kejsaren och kunde bidra med kejserliga kontakter.
- Han var son till kejserliga rådet juris doktorn Johann Caspar Goethe och hans hustru Katharina Elisabeth Textor.
- Efter segern vid Lützen 1632 lyckades svenskarna inte följa upp segern på grund av Gustav II Adolfs död, vilket resulterade i att den kejserliga armén fick tillbaka stridsviljan.
- Slaget vid Wittstock utkämpades den 24 september 1636 (enligt juliansk tideräkning) eller 4 oktober 1636 (enligt gregoriansk tideräkning) mellan Johan Banérs och Alexander Leslies arméer och en allians av de kejserliga trupperna och den sachsiska armén.
- Tokyo , officiellt 東京都 (Tōkyō-to; "Tokyo prefektur"), är belägen i Kantōregionen på östra Honshū vid Sumidaflodens mynning i Tokyobukten, och är huvudstad i Japan (enligt artikel 2 i 1956 års lag om konsolidering av huvudstadsområde; japanska: 首都圏整備法), med säte för Japans parlament såväl som den kejserliga familjen, och den folkrikaste staden i världen, med mer än 37,7 miljoner i ett tätbebyggt område av 8231 km² (=cirka tre fjärdedelar av Skånes yta), varav dock endast 2194 km² utgörs av Tokyo prefektur, per 2022 års beräkning av Demographia.
- Den franska Grande Armée under kejsar Napoleon I anföll den kejserliga ryska armén under general Michail Kutuzov nära byn Borodino, väster om staden Mozjajsk.
- Slaget vid Leipzig (1642) var en militär drabbning vid den tyska staden Leipzig den 23 oktober 1642 där den svenska armén, under befäl av Lennart Torstenson, besegrade den kejserliga armén under befäl av Ottavio Piccolomini och ärkehertig Leopold Wilhelm av Österrike.
- 1638-44 förde han i allmänhet befälet över en självständig armé i nordvästra Tyskland, vilken vid behov samverkade än med den kejserliga huvudarmén mot svenskarna, än med bayrarna mot fransmännen, men främst skulle hålla hessarna i styr.
- Lennart Torstensson upphann här med sitt kavalleri resterna av den kejserliga armén som över Magdeburg lyckats undkomma inneslutningen vid Bernburg och upprev den så gott som fullständigt.
- Han deltog på den kejserliga sidan i trettioåriga kriget, där han blev dödligt sårad i slaget vid Oldendorf 1633.
- 1186 utfärdades det första kejserliga privilegiet för staden, och 1246 fastställdes valordningen till stadens råd och rådets befogenheter definierades.
- 12 september – I slaget vid Kahlenberg lyckas kejserliga styrkor, med hjälp av bland andra den polske kungen Johan III Sobieski, häva den osmanska belägringen av Wien.
- Staden brändes dock ett flertal gånger under trettioåriga kriget av såväl svenska som kejserliga trupper.
- På svenska är furstlig en samlingsbeteckning för alla nuvarande eller historiska regentätter från kejserliga till småfurstar, vilka står över adeln.
- 1628 intogs staden av Wallenstein och hans trupper, 1630 av svenskarna, 1637 av de kejserliga och återigen av svenskarna år 1638.
- Günther von Kluge började den 22 mars 1901 i den kejserliga armén och placerades vid det niedersachsiska fältartilleriregementet.
- Efter sex år i kadettkåren anslöt han sig till den Tyska kejserliga armén och 1906 fick han sin första tjänstgöring vid 3:e Gardesinfanteriet.
- Slaget slutade med att den kejserliga armén under ledning av Tilly samt Maximilian I av Bayern grundligt besegrade de böhmiska protestanterna, som var under ledning av "Vinterkungen" Fredrik V av Pfalz.
- Efter den kejserliga kröningen kunde titeln utökas med semper Augustus ("alltid majestätisk", "alltid växande"; Augustus kommer av latinets augere, "att växa") vilket antyder plikten att bevara de kungliga privilegierna (till skillnad från vad som hände i Italien) och utöka imperiets gränser (i synnerhet i väst).
Förberedelsen av sidan tog: 134,44 ms.