Definition & Betydelse | Svenska ordet KLOSTRETS
KLOSTRETS
Definition av KLOSTRETS
- böjningsform av kloster
Antal bokstäver
9
Är palindrom
Nej
Sök efter KLOSTRETS på:
Exempel på hur man kan använda KLOSTRETS i en mening
- Hon avgick från sin post 1344, men ska även fortsatt ha utövat stort inflytande i klostrets angelägenheter.
- Klostret grundades 1163 eller 1164 av munkar från Nydala kloster på platsen för det gotländska tinget, Gutnaltinget; därav klostrets medeltida namn, Monasterium Beatae Mariae Gutnaliae (jämför artikeln om allting).
- Inkomsterna från försäljningen av öl används för att täcka munkarnas levnadskostnader och klostrets underhåll samt till social välgörenhet.
- Området kring Glarus fanns i klostrets ägor fram till 1288 då habsburgarna intog området bit för bit.
- Där ansvarade han för musiken i klostrets nyligen grundade dotterskola, och skrev en stor mängd musik både världslig och sakral.
- I klostrets jordeböcker beskrivs att det i Forsvik år 1447 fanns både en mjölkvarn och en sågkvarn, vilket var en dåtida benämning av ett vattendrivet sågverk.
- Hästholmen utgjorde sannolikt Alvastra klosters större hamn för kontakter med omvärlden och för transporter till och från klostrets godsinnehav på Visingsö och i Västergötland.
- Mellan 1501 och 1505 byggde kung Jakob IV ut klostrets kungliga gästhus till ett gotiskt renässanspalats strax väster om klostret, som fick namnet Palace of Holyroodhouse efter klostret.
- Bland notiser om händelser i själva klostret dominerar uppgifter om personer som inträtt i klostrets brödra- eller systrakonvent samt om de i klosterkyrkan begravda.
- 1856 började munkarna sälja en del öl vid klostrets portar och på grund av ökad efterfråga utökades bryggeriet först 1865 och seden ännu en gång 1897.
- Delar av klostrets nedre våningar finns fortfarande kvar i källaren där även ursprunglig rumsindelning går att beskåda.
- Något år senare bekräftar en påvlig bulla att Stenar "föredragit klostrets lugn framför episkopatets ära" och nedlagt sitt ämbete inför ärkebiskop Eskil av Lund.
- I Vadstena klosters jordebok från 1502 sägs att klostrets andel av kvarndammen vid Lägernäs kvarn i Ydre härad sträckte sig så långt som man kunde kasta en kastyxa.
- Trots att han som domprost hade varit med om att grunda birgittinerklostret i Nådendal råkade han som biskop i konflikt med klostret, vilken drevs till sin spets i en tvist om utnämnandet av klostrets abbot och ledde till att biskop Olaus återtog rättigheterna till Masku församlings prebende.
- De osmanska krigen och reformationen hämmade klostrets utveckling men motreformationen på 1600-talet innebar ett stort uppsving.
- Med undantag för en kortare tid, då egendomen räknades till Bo Jonsson Grips besittningar, stannade den i klostrets ägo ända till reformationen och lades efter indragningen till Vasaättens arvegårdar.
- Under det sjuåriga kriget 1761 eldhärjades klosterkyrkan samt flera andra av klostrets byggnader och 1807 blev staden nästan förintad av Napoleons trupper.
- Helena slutade sina dagar i Vreta kloster och var sannolikt samma drottning som den maer eller mö som i klostrets annaler inte avsåg ett personnamn utan hade betydelsen nunna.
- Den 50-hövdade gosskören sjunger i klostrets kyrka Mariahymnen "Virolai" varje dag utom på lördagar, då hymnen sjungs av munkarna.
- Hon behöll det halsband som enligt uppgift hade tillhört klostrets abbedissor sedan Rikissa Magnusdotter av Sverige, och gav det till sin släkt, Leuhusen, där det gick i arv.
Förberedelsen av sidan tog: 92,01 ms.