Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet KOAGULERA


KOAGULERA

Definition av KOAGULERA

  1. (om blod och proteiner) stelna

3

Antal bokstäver

9

Är palindrom

Nej

12
AG
ER
ERA
GUL
KO
KOA

9

9

287
AG
AGA
AGE
AGO


Sök efter KOAGULERA på:



Exempel på hur man kan använda KOAGULERA i en mening

  • Ost är en mejeriprodukt som tillverkas av mjölk (eller någon annan mjölkprodukt) genom att protein- och fettinnehållet fås att stelna (koagulera) och resten, i huvudsak vatten och vattenlösliga ämnen, avskiljs.
  • Om man tillsätter enzymet kymosin, som finns i löpe, får man kaseinet att koagulera och fällas ut som parakasein (egentligen kalciumparakaseinat) och bilda ost.
  • Hemofili, eller klassisk blödarsjuka, är ett namn på en grupp mestadels ärftliga blödningsrubbningar som begränsar kroppens förmåga att koagulera blod.
  • Färskost är ett samlingsnamn för olika livsmedel tillverkade av oskummad sötmjölk, vilken upphettats till kokpunkten och därefter fåtts att koagulera genom att surmjölk eller kärnmjölk tillsatts.
  • Blodplasma, eller enbart plasma, är det som återstår av blodet när alla celler har avlägsnats utan att blodet har fått koagulera.
  • Rubbningar i någon av de hemostatiska processerna leder till ökad blödningsbenägenhet, det vill säga att man får svårare att koagulera blodet och stoppa blödningar, något som också är fallet vid till exempel trombocytbrist och blödarsjuka.
  • Ett serum är en gulaktig transparent vätska som blir resultatet efter att man låtit blod koagulera och sedan avlägsnat blodkroppar och koagulationsproteiner.
  • Som livsmedelstillsats har magnesiumklorid E-nummer 511 och används för att koagulera sojamjölk när man gör tofu.
  • Heparin är en polysackarid av glykosaminoglykantyp som hindrar blod från att koagulera genom att öka effektiviteten hos antitrombin III, ett protein som hämmar trombin som krävs för koagulering.
  • Blödningstid är ett medicinskt test som används för att bedöma en patients blods förmåga att koagulera.
  • Disseminerad intravasal koagulation (DIC) är en patologisk process där blodet börjar koagulera i kroppens blodkärl.
  • Cellulosanitrat löses i eteralkohol till en viskös vätska, varur tråden antingen genom torra vägen då den får stelna i luften, eller genom våta, då ett fällbad får koagulera tråden, drages.
  • Skummjölken får koagulera för att sedan skärs fint, värmas till 60°C, pressas, stöts och mogna några dagar.
  • Koträdet är typiskt för Venezuela och innehåller en söt, välsmakande mjölksaft som till färg och smak påminner om komjölk men är mera tjockflytande och saknar förmågan att koagulera.
  • Vid ett sår fastnar dessa i den skadade vävnaden och binds samman till en "propp" varpå blodet sedan börjar koagulera och stoppar blödningen.


Förberedelsen av sidan tog: 115,77 ms.