Definition, Betydelse & Anagram | Svenska ordet KORETS
KORETS
Definition av KORETS
- böjningsform av kor
Antal bokstäver
6
Är palindrom
Nej
Sök efter KORETS på:
Exempel på hur man kan använda KORETS i en mening
- Sakristian och korets inre murar är kyrkans äldsta delar och uppfördes under 1200-talets första hälft.
- Kyrkan består av ett långhus, ett rakslutet kor av ungefär samma bredd i öster, två korsarmar som skjuter ut från långhusets västra del, sakristia vid korets norra sida samt ett torn i väster.
- Detta resulterade i att den ursprungliga kyrkan i stort sett försvann, så när som på delar av sakristians och korets murar.
- Björkebergs romanska kyrka består av långhus med smalare absidkor, sakristia på korets nordsida samt vapenhus i väster.
- Långhusets murar är kyrkans äldsta bevarade del, liksom vissa partier av korets och sakristians östmur som återstår av det ursprungliga smalare koret och sakristian (grävningsundersökning gjordes vid restaureringen 1972).
- I väster och mitt på södra utkragningen ansluter vapenhus och vid korets södra sida en öppen förstuga och vid dess norra sida den medeltida sakristian.
- Öster om koret finns en halvrund absid, som liksom portalerna på syd- och norrsidan och det rundbågiga fönstret i korets norra sida, härstammar från kyrkans äldsta tid.
- Dess proportioner och det gotiska korets elegans ger interiören en lätthet, som förstärks av de grå och skära banden på mittskeppets massiva bågar.
- År 1939 restaurerades kyrkan under ledning av Axel Forssén, varvid den nuvarande sakristian som är murad intill korets nordmur tillkom efter att sakristian från 1871 hade rivits.
- Den består av ett långhus, tresidigt avslutat kor av samma höjd och bredd som långhuset och sakristia utskjutande vid korets nordsida.
- Katedalen har rikt sirade bronsdörrar och i det inre en praktfull inredning, särskilt korets mosaiker i bysantiniserande stil.
- I korets mitt fristående altare, i norr på evangeliesidan predikstol av bildhuggaren Carl Fredrik Beurling, i söder på epistelsidan dopplats med en nästan helt odekorerad dopfunt från omkring år 1200.
- År 1984 genomfördes en renovering och tillbyggnad: korets mittfönster togs fram, vapenhuset breddades, väntrum och toaletter inreddes i kyrkans västra del och kyrtrappan anpassades för rullstolar och barnvagnar.
- Det finns även en medeltida furudörr i korets södra vägg, försedd med delvis fragmentariska järnbeslag.
- Fasadernas tegelornamentik, strävpelarna och korets tresidiga avslutning är typiska för senmedeltiden, troligen 1400-talets slut.
- Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med smalare kor i öster, torn i väster, sakristia på korets nordsida och ett kapell i söder.
- Målningarna i korets tak, en bildsvit med Jesu liknelser, har utförts av Gunnar Torhamn och han har också skapat glasmålningarna på de båda fönstren i koret.
- Endast korets gavel var så väl bevarad, att den efter en del bättringsarbeten kunde återfå sitt ursprungliga skick.
- Det är lätt att konstatera att mittskeppets valv inte varit samordnade med korets kryssvalv, vars anfang ännu kan spåras bakom nummertavlorna i koret.
- Långhusets och korets tegelvalv ramlade troligen ihop på 1400-talet, eftersom kyrkan hade eldhärjats någon gång under sena medeltiden.
Förberedelsen av sidan tog: 62,97 ms.