Definition, Betydelse & Anagram | Svenska ordet KRÖNING
KRÖNING
Definition av KRÖNING
- den ceremoni vid vilken en monark tillträder
Antal bokstäver
7
Är palindrom
Nej
Sök efter KRÖNING på:
Exempel på hur man kan använda KRÖNING i en mening
- Som son till en av rikets stormän (av frälseätten Natt och Dag, närmare bestämt dess förgrening yngre Stureätten) blev den sexårige gossen Sten dubbad till riddare av unionskungen Hans (son till Kristian I) vid dennes kröning i Stockholm 1497.
- Händelserna inleddes direkt efter Kristian II:s (som efter blodbadet blev känd som Kristian Tyrann i Sverige) kröning till svensk kung när gästerna på kröningsfesten kallades till ett möte på slottet.
- Han var en av dem som vid Gustav Vasas kröning dubbades till riddare, och året därefter, 1529, upphöjdes han till riksråd.
- Vid Erik XIVs kröning år 1561 slogs han till riddare, och Erik XIV utnämnde honom senare till rådsherre och han övertog år 1561 ledningen för rikets finansförvaltning.
- Vid Erik XIV:s kröning i Uppsala 1561 upphöjdes han till greve och skrev sig därefter greve till Enköping och friherre till Lindholmen.
- Knutsson uppträdde första gången 17 maj 1335, och blev riddare någon gång mellan 1336 och 1340, troligen vid Magnus Erikssons kröning 21 juli 1336.
- Efter att ha gått i krigets skola under Moritz av Oranien och som sändebud närvarat vid Karl IX:s kröning trädde han i hansestädernas och sedan i den 1608 bildade Evangeliska unionens tjänst och tog aktivt del i krigshändelserna.
- Melodin är skriven av Edward Elgar, som del av stycket Pomp and Circumstance No 1, och texten är ursprungligen en dikt skriven av Arthur Christopher Benson till kung Edvard VII:s kröning 1902.
- Han blev vid kung Erik XIV:s kröning slagen till riddare och några år därefter utnämnd till riksråd, han förordnades till »öfverste-befallningshafvande öfver allt krigsfolket i Småland och Västergötland», för att mota danskarna, när dessa 1567 trängde in i landet under Daniel Rantzau.
- Vid sin kröning fick Géza en krona av den bysantinske kejsaren Mikael VII Ducas i vilken kung Stefan I:s antika krona hade inkorporerats.
- Kungadömet av Guds nåde är en legitimeringsprincip vars grundsats är att monarken är insatt i sitt ämbete av Gud (se kröning).
- Efter heta strider och genom tunga offer lyckades han vinna magnaternas bifall till Barbaras kröning, men hon dog redan 1551.
- Vimperg är en spetsig prydnadsgavel som användes i gotisk arkitektur för en gavelliknande kröning över portaler och fönster och kallas även en prydnadsgavel.
- Messias (hebreiska: מָׁשִיַח, Mašíaḥ, arameiska: משיחא, arameiska/syriska: ܡܫܺܝܚܳܐ, Məšîḥā, latin: Messias); titel med betydelsen "smord"/"den smorde" från hebreiskans mashach (att smörja) efter den gammaltestamentliga seden att smörja kungar med olja som en del av deras kröning.
- Den instiftades av Gustav III den 29 maj 1772, vid hans kröning, avsedd att belöna förtjänster inom de områden där Svärdsorden och Nordstjärneorden inte kunde komma ifråga.
- Han lämnade sitt guvernörskap i Mindre Asien och begav sig först till Bursa för att försäkra sig om stöd där innan han begav sig till Edirne, där regeringen hade lyckats hålla hans fars död hemlig, för begravning och kröning.
- För att öka hantverkets status tillverkades 1751 – i samband med Adolf Fredriks och Lovisa Ulrikas kröning – en medalj med inskriptionen: "Til heder för den qvinna, som fint och snält kan spinna" (snällt = fort).
- Nils Göransson, vilken var den första av ätten i Sverige, som kallade sig Gyllenstierna, upptogs av Gustav Vasa till riksråd, blev vid Erik XIV kröning år 1561 slagen till riddare och utnämnd till kansler, av Johan III år 1569 upphöjd till friherre, med Lundholmen i Småland till friherreskap, samt senare befordrad till ståthållare över Småland och riksdrots 1590.
- Såsom assistent vid Kristian II:s kröning var han ögonvittne till Stockholms blodbad och författade tillsammans med några andra kaniker, på riksföreståndaren Gustaf Erikssons uppdrag, en berättelse om detsamma.
- År 1576 utnämnd till ståthållare på Kronobergs slott och lagman i Tiohärads lagsaga, och 1585 riksråd, upphöjdes Claes Bielke vid Sigismunds kröning till friherre, med Viks slott till friherreskap, och blev samma år lagman i Norrfinne lagsaga.
Förberedelsen av sidan tog: 89,44 ms.