Definition & Betydelse | Svenska ordet KRIGA
KRIGA
Definition av KRIGA
- befinna sig i krig och aktivt utföra krigshandlingar
- (sportslang, framförallt i lagbollspel) kämpa hårt, vägra ge upp
Antal bokstäver
5
Är palindrom
Nej
Sök efter KRIGA på:
Exempel på hur man kan använda KRIGA i en mening
- Början av augusti – Sverige börjar åter kriga mot Ryssland, Ingermanländska kriget, genom en belägring av Ivangorod.
- I praktiken innebar det att Sverige hjälpte Nazi-Tyskland att kriga, genom att exportera stora mängder järn till tyska vapen och låta miljoner tyska soldater resa fritt genom Sverige med tåg till och från Norge, som Tyskland ockuperade.
- Make love, not war (engelska för: "älska, inte kriga") var en politisk slogan som användes av pacifister i hippiekulturen.
- Henrik distraherade sig från sorgen genom att utan framgång kriga mot Ludvig XII av Frankrike tillsammans med sin svärfar Ferdinand II av Aragonien.
- Regimerna får dock inte ses som någon form av sammanhängande grekisk kolonisation utan de var helt självständiga stater som inte hade några problem med att kriga mot andra ”greker” (termen "hellen" torde dock vara en något vidare och mer lämplig term).
- Seitek växer upp i Kïiazs palats, när han växer upp börjar han kriga med sina fiender, gifter sig och övervinner till slut sina fiender och dör senare i eposet.
- Niklas Brogren är slutligen en före detta legosoldat i Irak, som har extrema idéer om hur man ska kriga mot kvinnomisshandel och koppleri.
- Med de från Spanien avfallna nordliga provinserna under Moritz av Nassau fortsatte Albrekt kriga till 1609, då ett 12-årigt stillestånd ingicks.
- Zetterlings feministiska Flickorna (1968) med Bibi Andersson, Harriet Andersson och Gunnel Lindblom handlar om ett teatersällskap som repeterar Aristofanes pjäs Lysistrate där kvinnorna i Aten gör uppror för att tvinga männen att sluta kriga.
- Även detta motsade sig Fischer, i sitt andra stora verk från 1969 - Krieg der Illusionen: Die deutsche Politik von 1911 bis 1914, i vilken han försökte bevisa att det fanns en krigslust; en vilja att kriga hos de tyska ledarna, och använde som källa för sitt påstående bland annat ett utdrag ur amiral Georg Alexander von Müllers dagbok, där von Moltke kommenterade att "krig är oundvikligt, och ju förr desto bättre".
- Demokratier som präglas av hög grad av rättvisa kommer inte vilja kriga, utan kommer värdesätta fred och handel med andra länder.
- Den zaporizjakosackiska hetmanen Bogdan Chmelnytskyj var kosackernas ledare och samlade år 1648 en armé för att kriga mot Polen.
- Terrorresa är ett svenskt nyord (invalt i Språkrådets nyordslista 2015) som syftar till en resa där resenärens mål med resan är att gå med i terrorstämplade grupper, för att kriga eller träna.
Förberedelsen av sidan tog: 66,14 ms.