Definition & Betydelse | Svenska ordet KULTURHISTORIEN


KULTURHISTORIEN

Definition av KULTURHISTORIEN

  1. böjningsform av kulturhistoria

Antal bokstäver

15

Är palindrom

Nej

17
EN
HI
IS
KUL
OR

1

1

EHO
EK
EKO


Sök efter KULTURHISTORIEN på:



Exempel på hur man kan använda KULTURHISTORIEN i en mening

  • I sitt mest kända verk, History of Civilization in England (1857-61, svensk översättning 1871-72), försökte Buckle skildra kulturhistorien utifrån ett naturvetenskapligt betraktelsesätt.
  • Säve gjorde det till en livsuppgift att rädda Gotlands särpräglade kultur ur glömska och var en banbrytare för den moderna gotländska kulturhistorien och samlade för Vitterhetsakademiens räkning in uppgifter om Gotlands fornminnen, språk, geografi och kultur.
  • Med "orientalism" i kulturhistorien avses den estetiska strömning som följde med den ostindiska handeln och den efterföljande europeiska kolonialismen samt mötet med Osmanska riket.
  • Thomasius är en av föregångsmännen för den tyska upplysningen och gjorde sig bemärkt i den tyska kulturhistorien genom sina aktioner mot häxförföljelserna och tortyren och för vetenskapens och trons frihet.
  • Sedan han 1742 stiftat Det kjøbenhavnske Selskab införde han i dess skrifter 16 avhandlingar, som företrädesvis behandlar den danska medeltidens historia och spred ljus över viktiga skeden av stats- och kulturhistorien.
  • Naturvärdena på Rävsten är präglade av kulturhistorien, där största delen av ön är påverkad av bete, slåtter och åkerbruk.
  • Musikens historia skildras av Ambros mot bakgrunden av kulturhistorien som helhet; han vidgade genom denna metod betraktelsesättet inom den musikhistoriska forskningen.
  • Till hans tidiga forskning hör Tradition och revolution, en historiematerialistisk framställning av idé- och kulturhistorien, skriven 1968 tillsammans med Ronny Ambjörnsson och Anna Törngren.
  • Han grundade 1892 och redigerade därefter den stora kulturtidskriften al-Hilal ("Halvmånen"), och gav ut den första omfattande arabiska litteraturhistorien (fyra band, 1911-1914) och kulturhistorien (fem band 1902-1906).
  • Alltid dagsaktuell och påläst har han, för en bred allmänhet, kunnat göra tydligt att den kristna kulturhistorien, intimt sammanflätad med Bibeln, är en viktig underström om man vill förstå vårt samhälle.
  • Av Kuglers större skrifter kan nämnas Handbuch der Geschichte der Malerei (två band, 1837; tredje upplagan 1867, i tre band), Handbuch der Kunstgeschichte (1841–42; femte upplagan, 1871–1872, utgiven av Wilhelm Lübke), ett klassiskt verk, där för första gången den samfällda konstutvecklingen framställs som en organisk process och ett viktigt led av kulturhistorien, samt Geschichte der Baukunst (band 1–3, 1856–1859), fortsatt 1867 och fortsatt av Jacob Burckhardt (italienska renässansen), Wilhelm Lübke (renässansen i Frankrike och Tyskland) och Cornelius Gurlitt (barocken).
  • Bertolotti, som var direktör vid arkivet i Mantua, utövade flitig verksamhet som utgivare av källbidrag till kulturhistorien, bland annat Passeggiate nel Canavese (8 band, 1867–1868; anteckningar rörande folkets seder och sägner i Piemonte), Francesco Cenci e la sua famiglia (1877; 2:a upplagan 1879; där det ges en på rättegångshandlingar fotad framställning av förhållandet mellan Francesco Cenci och hans barn samt mordet och processen), vidare en hel rad monografier över de under tidernas lopp i Rom bosatta konstnärerna från de olika italienska landsdelarna och från Schweiz, Belgien, Holland, Frankrike, Spanien och Tyskland (1879 och framåt) samt slutligen en samling dittills otryckta handlingar rörande den ryktbare svensken Olaus Magnus (1891).
  • Hans filmiska arbete präglas av en fusion mellan två ursprungligen motsatta poler inom den tyska kulturhistorien: 1700-talets rationalism och 1800-talets mysticism.
  • Det har bland annat lyfts fram av poeten Giorgos Seferis som ett verk som komplicerar nyhellenismen, då det tillkom i en period som ligger mellan de större strömningar som den grekiska kulturhistorien traditionellt har fokuserat på.
  • Bakom Kangas symboliska och metafysiska arbeten döljer sig en filosofi, som baserar sig på en samverkan mellan den mänskliga kulturhistorien, matematiken, det verkliga och det overkliga.
  • För kulturhistorien blev de av stor betydelse, ty den för deras räkning av Wulfila gjorda bibelöversättningen (Silverbibeln) är det äldsta egentliga litteraturverket på germanskt språk och var ett kraftigt medel till kristendomens utbredning bland de germanska folken.


Förberedelsen av sidan tog: 87,67 ms.