Definition, Betydelse & Anagram | Svenska ordet KUNGARNA
KUNGARNA
Definition av KUNGARNA
- böjningsform av kung
Antal bokstäver
8
Är palindrom
Nej
Sök efter KUNGARNA på:
Exempel på hur man kan använda KUNGARNA i en mening
- Bland annat gav Skåne de danska kungarna kontroll över inloppet till Östersjön och landskapet var sätet för ärkebiskoparna i Lund, vilka på sin höjd hade religiös överhöghet över hela det kristna Skandinavien.
- Karoliner, av Carolus, den latiniserade formen av namnet Karl, var soldaterna inom den svenska armén som tjänade under kungarna Karl XI och Karl XII under Sveriges tid som stormakt.
- 921 – De frankiska kungarna Karl den enfaldige och Henrik I av Sachsen undertecknar ett fredsavtal eller en "vänskapspakt" (amicitia) där de båda erkänner gränsen mellan rikena över floden Rhen.
- Knut Jonsson, död 1347, var riddare, ett svenskt riksråd och drots till de svenska kungarna Birger Magnusson och Magnus Eriksson, samt lagman i Östergötland 1310–47.
- År 1318 deltog han i upproret mot kung Birger Magnusson, och den 11 november samma år var han ett av de svenska ombuden vid stilleståndsfördraget i Roskilde med kungarna Birger och Erik Menved av Danmark.
- Han omnämns som kunglig kansliskrivare 1542–1549, som kunglig sekreterare från 1555 och fortsatte som sådan under kungarna Erik XIV och Johan III.
- Västgötalagen och Hervarsagan anger dessutom att han var far till de båda kungarna Filip och Inge den yngre, och Hervarsagan påstår också att han samregerade med sin bror Inge den äldre, vilket möjligen stöds av ett brev från påven Gregorius VII riktat till Inge samt en kung "A" som denne ska ha regerat tillsammans med.
- Han var konungens ställföreträdare och förvaltare av en pfalz (latin palatium, svenska palats), det vill säga en kungsgård där kungarna alltsedan karolingisk tid brukade uppehålla sig och bland annat utöva sina funktioner som domare.
- Lotharingia eller Lothringen var ett historiskt, europeiskt kungarike som fick sitt namn av kungarna Lothar I och Lothar II och som har haft mycket olika geografiskt omfång vid olika tidpunkter.
- Ingeborgs far Valdemar härstammade genom sin mor Ingeborg av Gårdarike från Olof Skötkonung av Sverige, och hennes mor Sofia härstammade från de svenska kungarna Inge den äldre och Stenkil.
- Detta verkar ha varit genomtänkt då det rådde inbördeskrig mellan de lokala kungarna Ella och Osberht, varför landet var splittrat.
- Jerusalem – huvudstaden i Israel och i kungarna Davids och Salomos Israel, i det bibliska Juda och Judeen samt Palestina under romersk tid.
- Under 1200-talet kom de svenska kungarna att kräva överhöghet över det område som motsvarar dagens södra Finland och införlivade det under inflytande av kyrkan i det svenska kungadömet.
- Olof var på sin modersida ättling till de gamla danska kungarna, stammande ända tillbaka till Gorm den gamle, och han härstammade också på modersida från Volodymyr den store av Kiev, Romanos I Lakapenos, kejsare av Bysans och Erik Segersäll av Sverige.
- Perioden har fått namn efter att kungarna under större delen av perioden hämtades Bjälboätten, vilken i äldre litteratur vanligen kallades folkungaätten; de egentliga folkungarna försvann dock ur historien under periodens första år.
- Skälet till det var, att Vazul reste opposition mot Stefan I, så det hade varit politiskt "obekvämt" att fastställa, att de följande kungarna av Árpáddynastin var Vazuls avkomlingar.
- 7 januari – Den ene av de stridande norska kungarna, Magnus Sigurdsson, blir avsatt och lemlästad av sin rival Harald Gille, som därmed blir ensam kung av Norge.
- Vortigern ansågs allmänt vara något av en landsförrädare bland de keltiska kungarna i Britannien eftersom han samarbetade med saxarna Hengist och Horsa.
- Emellertid tycks många av kungarna var rent mytologiska då de sägs har regerat i ett eller flera sekler.
- När han tre år senare har erövrat Northumbria antar han titeln Rex Anglorum ("Engelsmännens konung") och därifrån räknas kungarna av Wessex som kungar av England.
Förberedelsen av sidan tog: 82,97 ms.