Definition & Betydelse | Svenska ordet LIKÖR


LIKÖR

Definition av LIKÖR

  1. söt alkoholdryck med vanligen 15-40 % alkoholhalt

Antal bokstäver

5

Är palindrom

Nej

6
IK
LI
LIK
ÖR

18

13

69

24
IK
IL
KI
KIL
KIR
KLI
KR


Sök efter LIKÖR på:



Exempel på hur man kan använda LIKÖR i en mening

  • Myntor odlas för användning som krydda och används i till exempel godis, likör, glass och tandkräm, men även till lammkött.
  • Blommorna kan användas i potpurrier, bladen används färska eller torkade som krydda och bären kan användas till likör.
  • Lakrits är ett vanligt smakämne i godis och läkemedel, men förekommer även i till exempel likör och glass.
  • Ibland kan fruktsallad även innehålla bär, russin, nötter, tillsatt fruktjuice, sockerlag eller likör.
  • Crème de cassis, söt fransk likör av svarta vinbär som ofta används för att spetsa vitt vin, vilket ger kir.
  • Chartreuse är en fransk likör, som tillverkas efter ett sedan 400 år hemligt recept av Kartusianmunkarna i Chartreux utanför Grenoble, Frankrike.
  • Vana Tallinn finns numera dels i tre starkare varianter med olika alkoholhalter (40%, 45% och 50%), och dels som 16-procentig likör i tre olika varianter: Vana Tallinn Cream, Vana Tallinn Chocolate Cream och Vana Tallinn Orange Cream.
  • Schweden Akvavit innebär i Tyskland okryddat brännvin, som drickes som likör till kaffet efter en måltid.
  • Beteckningen skapades när invandrade schweiziska konditorer i början av 1800-talet startade utskänkningsställen i Sverige där de serverade kaffe, te, choklad och likör.
  • Det är vanligt att smaksätta fudgebitarna med till exempel choklad, vit choklad, vanilj, irish coffee, russin, rom, likör, lakrits, nötter, ostkakesmak eller jordnötssmör.
  • Baileys innehåller cirka 17 volymprocent alkohol och är en likör baserad på grädde och whiskey med tillsatser av kakao, vanilj, karamell och socker.
  • Savarin är indränkt med fruktspad eller sockerlag och smaksatt med rom, likör eller annan alkoholhaltig dryck (kirsch, vin).
  • Zabaglione, sabayon, zabaione eller zabajone är en italiensk dessert gjord av äggulor, socker och söt likör (oftast Marsalavin), och ibland grädde eller hela ägg.
  • De kunde dock inte komma överens om vad som skulle drickas till kaffet – den ene önskade Eau-de-Vie och den andre Klosterlikör – varpå bartendern blandade de båda, och en ny likör var uppfunnen.
  • Först i Olofström som fabrikör av sirap, sprit, likör och punsch på Holje bruk, som ägdes av överste Carl von Dannfelt.
  • Både under antiken och i nutid användes och används saffran mest i framställning av mat och dryck: odlingar är utbredda över Afrika, Europa samt Amerika och de röda strimmorna kommer till användning i saker som bakverk, curryrätter och likör.
  • Maraschino (av italienska marasca, fågelbär, surkörsbär) är en likör från frukter och unga löv från maraskakörsbär (Prunus cerasus 'Maraska').
  • Sloe gin har en alkoholhalt på mellan 15 och 30 volymprocent, men EU stipulerar minst 25% för att få använda beteckningen, samt att ordet likör inte nödvändigtvis måste användas.
  • Drycken görs genom att hälla likör, oftast Bailey's Irish Cream, i ett shotglas och sedan toppa med en droppe Sambuca.
  • Den sistnämnda ledde till att produktionen av Gauffins under enstaka kristider låg nere på grund av sockerbrist samt att denna akvavit, inom EU, kom att klassas som likör.


Förberedelsen av sidan tog: 86,90 ms.