Definition & Betydelse | Svenska ordet LITTERATUR
LITTERATUR
Definition av LITTERATUR
- (vetenskapen om) de genom historien skapade skönlitterära, facklitterära etc. texterna av större värde
- de texter som författats inom ett visst område
- alla skrivna eller tryckta arbeten
Antal bokstäver
10
Är palindrom
Nej
Sök efter LITTERATUR på:
Exempel på hur man kan använda LITTERATUR i en mening
- År 2007 belönades hon med Nobelpriset i litteratur med motiveringen "den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning".
- Druiderna är framför allt dokumenterade i romersk litteratur, och förefaller ha utgjort en samhällsklass tillsammans med barder, vater och filider.
- År 2007 belönades hon med Nobelpriset i litteratur med motiveringen "den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning".
- Druiderna är framför allt dokumenterade i romersk litteratur, och förefaller ha utgjort en samhällsklass tillsammans med barder, vater och filider.
- Nobelpriset är årliga internationella utmärkelser, som av tre svenska och en norsk institution tilldelas personer som "gjort mänskligheten den största nytta" inom fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur och fredsarbete.
- Projekt Runeberg är ett ideellt initiativ för att digitalisera äldre nordisk litteratur och göra den fritt tillgänglig över Internet.
- Science fiction är en genre inom litteratur och film där bärande element i intrig eller miljö har inslag grundade på vetenskapliga eller teknologiska spekulationer.
- Som konstform kombinerar den tecknade serien narrativt berättande och bildberättande, och utgör därmed ett mellanting mellan litteratur och bildkonst.
- I senare indisk litteratur är yoga en av hinduismens sex ortodoxa filosofiska system, nära knutet till samkhya, där yoga är inriktat på ett pragmatiskt träningssystem.
- Med författare avses i första hand skribenter som skriver skönlitteratur enligt Svenska Akademiens ordbok; skribenter av annan litteratur – främst inom epik – kallas bland annat skriftställare, journalister och informatörer.
- Den första definitionen är vanlig i Sverige och allmänt i matematisk logik, mängdlära och beräkningsvetenskap, medan den senare kan hittas i bland annat amerikansk litteratur och bland talteoretiker.
- Barocken är den epok eller stilriktning som främst inom konsten (måleri, skulptur, litteratur, arkitektur, musik) var dominerande i Europa från slutet av 1500-talet och in på 1700-talet.
- Han forskar om och undervisar kurser i Bibeln som litteratur, världslitteratur och 1800-talsromantik.
- I allmänhet avses med "konstverk" i första hand någon form av bildkonst, inklusive textilkonst, skulptur och installation, men begreppet inkluderar även verk inom konstarterna arkitektur, musik och litteratur och kan, i dagligt språkbruk, avse begåvade prestationer i allmänhet.
- Äldre litteratur ville leda ättens ursprung ur den i Vita Anskarii omtalade Alfrid von Essen, som 831 blev biskop i Hildesheim.
- Bland hans verk finns ett flertal romaner, noveller och dramer som räknas som klassiker inom svensk litteratur, och han räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla författare.
- Han kallas ibland i litteratur från på 1700- och 1800-talet för "Knut Jonsson Blå", på grund av ett antaget men ej bevisat släktskap med den mytiske Joar Blå och den av historiker konstruerade men inte i källor belagda Blåätten.
- Således finns Heimatfilm (Tyskland), Devotionals och Mythologicals (Hindifilmen i Indien, om helgon och religiösa figurer, respektive myter från legender och litteratur), Cabaretera (mexikanska melodramer om prostituerade) och Ha-ha mono (japanska filmer om självuppoffrande kvinnor).
- I äldre litteratur kan växtsläkten vara stavade Satureia, vilket ej ska förväxlas med insektsläktet Satureia.
- Han var ledamot av Svenska Akademien 1904–1931 och postum mottagare av Nobelpriset i litteratur 1931.
Förberedelsen av sidan tog: 108,89 ms.