Information om | Svenska ordet MAASTRICHT
MAASTRICHT
Antal bokstäver
10
Är palindrom
Nej
Sök efter MAASTRICHT på:
Exempel på hur man kan använda MAASTRICHT i en mening
- Lambertus – Namnet fanns, till minne av en missionären Lambertus (635–705), som blev ihjälslagen, när han missionerade bland hedningar i nederländska Maastricht, före 1620 på 15 september.
- av romare som en militärförläggning, Rheno Traiectum (senare Ultra Traiectum, vilket betyder "bortom Maastricht", som senare har blivit Utrecht).
- Från 1200-talet administrerades Maastricht av hertigen av Brabant och furstbiskopen av Liège men kom under 1600-talet under Nederländernas inflytande.
- Jan van Eyck, född cirka 1390 i Maaseyck nära Maastricht, Nederländerna, död 9 juli 1441 i Brygge, var en flamländsk konstnär.
- Maastrichtfördraget, formellt fördraget om Europeiska unionen, är ett fördrag inom Europeiska unionen som undertecknades den 7 februari 1992 i Maastricht, Nederländerna.
- Vid Klodvigs död 511 erhöll Chlothar städerna Soissons, som han gjorde till sin huvudstad, Laon, Noyon, Cambrai och Maastricht samt området kring floden Maas' nedre lopp.
- Charles Ogier de Batz de Castelmore, Comte d'Artagnan, född cirka 1611, död 25 juni 1673, var musketör i den franska armén under Louis XIV och dog under belägringen av Maastricht under fransk-nederländska kriget.
- Pieter van den Hoogenband, född 14 mars 1978 i Maastricht, är en nederländsk före detta simmare som tillhörde världseliten i frisim.
- Den är belägen cirka 20 kilometer norr om Maastricht där den nederländska "tarmen" mellan Belgien och Tyskland är som smalast.
- Sitt riktiga elddop fick han dock under 1748 års fälttåg då han deltog i belägringen och intagandet av Maastricht.
- Efter att ha korsat broarna vid Maastricht som erövrats av fallskärmsjägare och byggt pontonbroar för att ersätta de broar som hann sprängas av nederländska trupper avancerade kåren mot staden Gembloux som av de allierade sågs som den mest troliga tyska framryckningsvägen.
- Sedan följde en mängd nya gotiska kyrkor, bland annat i Wyck, en förstad till Maastricht, i Eindhoven (1868), i Breda, varjämte han utförde många restaureringar, såsom i Roermond och Rotterdam samt av domkyrkan i Mainz.
- Sedan han 1857 börjat medarbeta i den i Sankt Petersburg utgivna stora sanskritordboken och några år varit lärare i grekiska vid Atheneum i Maastricht, ägnade han sig i London åt studiet av de fornindiska handskrifterna i British Museum och beklädde 1863–65 anglo-sanskritprofessuren i Benares i Brittiska Indien.
- Johannes Goropius Becanus, Jan Gerartsen van Gorp, född 23 juni 1519 i Gorp, Nederländerna, död 28 juni 1572 i Maastricht, var en nederländsk läkare, lingvist och humanist; mest känd för sitt arbete Origines Antwerpinae ("Antwerpens ursprung").
- Detta var viloplatsen för Saint Lambert av Maastricht, en av de sista missionärerna i området, som dog omkring 700 e.
- Dirk Jacobus Willem "Dick" Nanninga, född 17 januari 1949 i Groningen, död 21 juli 2015 i Maaseik i Belgien, var en nederländsk fotbollsspelare som spelade för BV Veendam, Roda JC, MVV Maastricht och Seiko SA.
- Maxime Jacques Marcel Verhagen, född 14 september 1956 i Maastricht, är en nederländsk politiker som representerar Kristdemokratisk appell.
- Efter att korsat broarna vid Maastricht som erövrats av fallskärmsjägare och byggt pontonbroar för att ersätta de broar som hann sprängas av nederländska trupper så avancerade kåren mot staden Gembloux som av de allierade sågs som den mest troliga tyska framryckningsvägen.
- Under sin tid hos mostern i Maastricht hade den unge mannen sökt upp henne igen, bett henne att förneka sin tro och förbjudit henne att någonsin gå in i en kyrka, och lovat henne att hon i utbyte aldrig skulle lida brist på något.
- Efter kriget slut utarbetade han tvenne arbeten, det ena om belägringen av Maastricht, det andra om alla belägringar i Nederländerna 1744–1748, vilka arbeten gjorde honom känd över hela Europa och skaffade honom gratifikationer både i Sverige och Frankrike.
Förberedelsen av sidan tog: 87,98 ms.