Definition & Betydelse | Svenska ordet OVÄSENDET
OVÄSENDET
Definition av OVÄSENDET
- böjningsform av oväsen
Antal bokstäver
9
Är palindrom
Nej
Sök efter OVÄSENDET på:
Exempel på hur man kan använda OVÄSENDET i en mening
- Häxprocesserna i Stockholm på 1675-1676 under "det stora oväsendet", Häxprocesserna i Katarina, som resulterade i 14 döda, ägde rum i Katarina församling.
- Laurentius Christophori Hornæus, född 1645 som son till en borgare i Härnösands stad, död 27 april 1719 i Nordanåker, var en svensk präst som spelade en framträdande roll i de omfattande häxprocesserna i Torsåker och Härnösand, med flera orter i Ångermanland under häxhysterin det stora oväsendet 1668-76.
- Under det kort därefter inträffade liturgiska oväsendet uppträdde Petrus som den lutherska lärans verksamme och nitiske försvarare, dels genom predikningar och dels i disputationer med Kloster-Lasse, Fecht och andra jesuiter.
- Malin Ruths, även kallad Ruthz, född 1591, död på Sötången på Tjörn den 27 januari 1672, var en svensk kvinna som föll offer för häxprocesserna i Bohuslän under Det stora oväsendet 1668–76.
- Britta Arfvidsdotter i Löpaskog, död 1619, var en kvinna som avrättades för häxeri och trolldom före det stora oväsendet.
- Lok Anna eller Bland Anna, född 1598, död 1669, var en klok gumma som avrättades för häxeri under den stora häxjakten Det stora oväsendet i Sverige 1668–1676.
- Bure stod åtalad för häxeri i häxprocessen i Gävle och var en av de mest kända fallen under häxprocesserna kallade det stora oväsendet i Sverige 1668–1676.
- Det stora oväsendet eller det stora blåkullabullret var en masshysteri som under åtta år av Karl XI:s regeringstid, mellan 1668 och 1676, förorsakade en stor mängd häxprocesser i Sverige.
- Under den berömda svenska häxjakten mellan 1668 och 1676, som är känd som det stora oväsendet, nämndes både Vitkulla och Blåkulla i barnens vittnesmål.
- Då det stora oväsendet nådde Härnösand 1673 var "Hustru Elisabeth Christoffer Målares" och hennes ogifta syster Mosis Britta bland de första som pekades ut som häxor.
- Lisbet Carlsdotter, född i Katarina församling, död 20 december 1676, var ett vittne i de stockholmska trolldomsprocesserna, häxprocessen i Katarina i Stockholm under det stora oväsendet.
- Han var ledamot av kommissorialrätten i Stockholm angående trolldomsväsendet 1676—1677 under det stora oväsendet och häxprocessen i Katarina och ad interim guvernör på Gotland 1679.
- Protokollet från häxprocessen i Nordingrå är ett av de mest omfattande dokumenten som finns bevarade från det stora oväsendet 1668–1676.
- Under Det stora oväsendet anklagades Matsdotter för att ha varit i Blåkulla hos djävulen, dit hon hade flugit på en förtrollad ko tillsammans med barn från hemtrakten.
- Detta skilde sig från häxprocesserna i övriga Sverige under stora oväsendet, som snarare cirklade kring bortförande av barn till Blåkulla.
- Margareta Matsdotter, är känd som Dufvan, Dufvans Margareta och Dufwans Margete, var en av de åtalade i den berömda häxprocessen i Katarina under det stora oväsendet.
- Anna Mårtensdotter, kallad Staffans Anna, är känd som en av de åtalade i häxprocessen i Katarina under det stora oväsendet.
- Malin Matsdotter ("Rumpare-Malin") och Anna Simonsdotter Hack ("Tysk-Anna") hade fallit offer som utpekade häxor under det stora oväsendet.
Förberedelsen av sidan tog: 155,86 ms.