Definition & Betydelse | Svenska ordet PERSILJA


PERSILJA

Definition av PERSILJA

  1. en art (Petroselinum crispum) inom växtfamiljen flockblommiga växter (Apiaceae); individ av arten persilja
  2. krydda bestående av delar från växten persilja

Antal bokstäver

8

Är palindrom

Nej

10
ER
ERS
IL
JA
PE
PER
SI

3

3

15

280
AI
AIR
AJ
AJS
AL
ALE


Sök efter PERSILJA på:



Exempel på hur man kan använda PERSILJA i en mening

  • Det finns flera typer av persilja som kan användas som grönsak, rotfrukt, krydd- och medicinalväxter.
  • Den består av friterade bollar oftast gjorda i huvudsak på kikärtor, lök, färsk persilja och/eller korianderblad och kryddor.
  • Remouladsås är en sås bestående av majonnäs smaksatt med olika kryddor, framför allt hackad ättiksgurka, kapris och bladkryddor som till exempel persilja och gräslök.
  • Heinrich Christoph Link, apotekare i Leipzig, upptäckte ämnet 1715 som grönaktiga kristaller reducerade av ånga från olja av persilja.
  • Det är en persiljesallad, gjord på persilja, färska tomater, lök, olivolja, bulgurvete eller couscousgryn, pressad citron och kryddor.
  • Originalsmöret antas innehålla ett flertal örter, bland annat dragon, timjan och persilja, samt dijonsenap och vitlök.
  • Ett av de krigsbyten som Pompejus förde hem till Rom var Mithridates' berömda recept som bland annat visades bestå av backtimjan, koriander, persilja, vinruta, anis, fänkål samt ytterligare kryddor.
  • Rödbetssallad kan även göras på råa tärnade rödbetor, inlagd gurka, purjolök, dill, persilja och pressad citron.
  • Gremolata är en italiensk kryddblandning bestående av hackad persilja, hackad vitlök och citronskal (se zest).
  • I Sverige avses ofta klyftpotatis, som förvälls och därefter steks i smör, salt och peppar och serveras med finhackad persilja.
  • Mannagryn blandas med vispade ägg, salt, peppar och persilja (valfritt) som får stå så grynen sväller.
  • Vanliga smaksättningar av aromsmör är vitlök, persilja eller pepparsorter, men även kryddblandningar som Café de Paris eller provensalsk örtblandning.
  • Bacalhau à Gomes de Sá – koka med potatis och ägg, dela fisken i småbitar, skiva potatisen och äggen, varva med stekt lök i en ugnsform, dekorera med persilja och oliver och värm i ugn.
  • Psoralen förekommer naturligt i frön från Psoralea corylifolia, fikon, selleri, persilja och Zanthoxylum.
  • Apigenin finns i många frukter och grönsaker, men persilja, selleri, rotselleri och kamomillte är de vanligaste källorna.
  • I den egyptiska varianten rostas auberginerna först i ugn och skalas, innehållet mosas och blandas med tahini samt smaksätts med vitlök, persilja, spiskummin, citron, vinäger, salt och peppar.
  • Senap är den enda heta krydda som haft en lång tradition i tysk mat, men milda örtkryddor som timjan, persilja och lagerblad är vanliga.
  • Det grek- och turkcypriotiska köket består av många grillrätter och grytor, ofta smaksatta med citron, yoghurt, persilja och vitlök, och är i allmänhet mindre skarpt än köken från Mellanöstern.
  • I modern matlagning är den dock i allmänhet kompletterad med ytterligare ingredienser, exempelvis persilja, vitvinsvinäger, kapris, senap eller finhackad gurka.
  • Smaken kommer från ett utbrett användande av kryddor, såsom vitlök, persilja, dill, mynta, senap, peppar och kanel.


Förberedelsen av sidan tog: 107,52 ms.