Definition, Betydelse, Synonymer & Anagram | Svenska ordet PETRUS
PETRUS
Definition av PETRUS
- en av Jesus apostlar, med en mycket viktig roll i kristen tradition (se Wikipediaartikeln)
Antal bokstäver
6
Är palindrom
Nej
Sök efter PETRUS på:
Exempel på hur man kan använda PETRUS i en mening
- Han valdes till ärkebiskop av Uppsala stift i augusti 1531 och vigdes av den katolske biskopen i Västerås stift, Peder Månsson (Petrus Magni), varefter Svenska kyrkan hävdar apostolisk succession.
- Den romerske påven räknas inom bland annat Katolska kyrkan som aposteln Petrus efterträdare eftersom Petrus anses vara den förste biskopen i Rom.
- Petrus (Petter) Tillaeus, (även Tillæus och Tilæus) född 1679 i Falun; död 11 februari 1754 i Stockholm, var en stadsingenjör, rådman och kartograf i 1700-talets Stockholm.
- Detta innefattar frågor såsom om han var medveten om att han grundade en ny religion skild från judendomen, inrättade den kristna kyrkan med aposteln Petrus som den förste påven i Rom, uppfattade sig själv som Guds son och en aspekt av Gud (enligt treenighetsläran), betraktade sig själv som Messias, samt om hans förkunnelse dominerades av talet om den sista tiden eller om han främst hade ett socialt och etiskt budskap.
- Släktnamnet upptogs av hans sonsons son, kyrkoherden Petrus (Per) Floderus i Skatelövs socken, Kronobergs län, omkring 1703.
- På Petrus Tillaeus karta från 1733 framgår att det på platsen för Mälartoget planerades ytterligare tre kvarter sydväst om kvarteren Caron, Iason och Midas som skulle heta America, Africa respektive Asia och skapas genom omfattande utfyllnader, men som aldrig kom till stånd.
- Översatt för 1695 års psalmbok av Petrus Lagerlöf 1694 under titeln "Hit, o Jesu, samloms vi", en titel som var oförändrad i både 1819 års och 1937 års psalmböcker.
- Petri och Petri in Cathedra och firades till minne av att aposteln Petrus denna dag skulle ha vigts till biskop av Rom (och alltså blivit den förste påven).
- Då han första gången omtalas 1500 var han dock kyrkoherde i Burs socken och kallas 1514 i en påvlig skrivelse Petrus Guto vilket kan tyda på att han var gotlänning.
- Potentia – Namnet fanns, till minne av en romersk jungfru, som ska ha torkat blodet av apostlarna Petrus och Paulus, när de led martyrdöden, även i formen Potentiana, tidigast på dagens datum.
- Henrik Benzelius var son till ärkebiskopen Erik Benzelius den äldre och Margaretha Odhelia (1653–1693), vars mormorsfar var ärkebiskop Petrus Kenicius och kom från den s.
- Jacob Benzelius var son till ärkebiskopen Erik Benzelius den äldre och Margaretha Odhelia (1653–1693), vars mormorsfar var ärkebiskop Petrus Kenicius och kom från den så kallade Bureätten.
- Petronella – Namnet fanns, till minne av aposteln Petrus dotter med detta namn, på dagens datum före 1901, då det utgick.
- Potentia – Namnet fanns, till minne av en romersk jungfru, som ska ha torkat blodet av apostlarna Petrus och Paulus, när de led martyrdöden, även i formen Potentiana, tidigast på 20 november.
- Petrus (Sankte Per), en av Jesu lärjungar och den förste biskopen (påven) av Rom (död omkring 64–67).
- Enligt legenden ska benrelikerna efter apostlarna Paulus och Petrus blivit sammanblandade, men denna dag ska en röst från himlen ha sagt vilka ben, som hörde till vem, vilket firades på denna dag.
- Enligt den kristna traditionen författades boken av den Markus som var lärjunge till Petrus, och senare medarbetare till Paulus.
- Petri fängelse – Denna benämning fanns, till minne av att aposteln Petrus ska ha blivit fri från sin fängelsevistelse denna dag, på dagens datum före 1901, då det utgick.
- Sången är först känd på tyska och latin, "In dulci jubilo nun singet und seid froh", och anses härstamma från 1300-talet och vara skriven eller nedtecknad av professorn Petrus Dresdensis i Prag.
- Stenen avritades i samband med Johan Hadorph och Petrus Helgonius besök på 1600-talet och teckningen visar en runorm i fågelperspektiv vilket daterar den till tusentalets första hälft.
Förberedelsen av sidan tog: 391,37 ms.