Definition, Betydelse & Anagram | Svenska ordet PROSA
PROSA
Definition av PROSA
- (lingvistik) språklig framställningsform som inte är på vers, som inte är bunden av metriska regler, den vanligaste i tal och skrift
Antal bokstäver
5
Är palindrom
Nej
Sök efter PROSA på:
Exempel på hur man kan använda PROSA i en mening
- Hans rika produktion omfattar prosa och poesi samt teckningar, akvarell- och oljemålningar, men det är för visorna, sammanlagt över 200, som han är mest känd.
- Hans rika produktion omfattar prosa och poesi samt teckningar, akvarell- och oljemålningar, men det är för visorna, sammanlagt över 200, som han är mest känd.
- Fem unga, även skrivet 5 unga, är en antologi med dikter och prosa som utkom 1929, skrivna av Artur Lundkvist, Harry Martinson, Erik Asklund, Gustav Sandgren och Josef Kjellgren.
- Almqvist skrev i en rad olika genrer; såväl prosa, dramatik och lyrik, som andra, till exempel journalistik och läroböcker.
- "Ehuru hennes hjärna var överfylld av historier om spöken och vild kärlek, om undersköna damer och äventyrslystna kavaljerer, sökte hon skriva om detta på lugn realistisk prosa", skriver Selma Lagerlöf.
- Kvädet är svårdaterat, bland annat eftersom det är prosimetriskt (dvs består av såväl poetiska strofer som prosa).
- Ursprungligen syftade ordet poesi på all fiktionslitteratur, inklusive berättande texter, men redan tidigt skedde en uppdelning i poesi och prosa.
- Historien finns även återberättad i prosa form i Eddan där Snorre citerar två strofer, men lämnar ute Tjalve ur handlingen.
- Liksom Rigveda är den en historisk samling, ungefär hälften så stor som den förstnämnda och till en del därmed sammanfallande, men erbjuder därjämte mycket nytt och intressant, delvis på prosa.
- Jean-Louis Lebris de Kerouac, mer känd som Jack Kerouac, född 12 mars 1922 i Lowell i Massachusetts, död 21 oktober 1969 i Saint Petersburg i Florida, var en amerikansk författare som skrev lyrik och prosa.
- Som författare har han skrivit både poesi och prosa, och tillsammans med bland andra Lukas Moodysson och Bruno K Öijer framträdde han som estradpoet på Hultsfredsfestivalen 1988.
- Vitterhet (jämför: , ”klok, vettig, kunnig”; av vit, ”vett, förstånd”) är ett ålderdomligt ord för humanistisk bildning, poesi, skönlitterär prosa och retorik som idag mest är känt i samband med Vitterhetsakademiens verksamhet.
- En i rytmisk prosa utförd "översättning" av en gaelisk ballad väckte dock intresse, och han uppmanades att skaffa mer av samma slag.
- Hans radiodebut skedde redan 1933 när han medverkade som uppläsare av poesi och prosa och skulle sedan ofta anlitas just som poesiuppläsare i radio.
- Epiken skrevs på östjonisk dialekt, körlyrik sjöngs på doriska, monodisk lyrik på lesbiska och prosa först på östjoniska och senare på attiska.
- Som författare har Solstad skrivit en modern norsk prosa, som kritiker har han propagerat för en fortlöpande förnyelse av litteraturen.
- Berta Magnusson skrev lyrik, prosa, revyer, kabaréer, sångspel och krönikespel, och många artiklar i tidningar och tidskrifter under årens lopp.
- På samma sätt går Snorre Sturlasson tillväga, då han i Gylfaginning och Skáldskaparmál parafraserar den poetiska Eddans texter på prosa.
- Coornhert skrev en kärnfull, för det nederländska språkets senare utveckling förebildlig prosa och flytande välljudande dikter av främst etisk karaktär.
- Han översatte, bearbetade eller författade sammanlagt för teatern mer än 160 pjäser på vers och prosa, däribland 22 större operor, vidare de flesta moderna operetter som getts i Stockholm sedan mitten av 1860-talet.
Förberedelsen av sidan tog: 125,87 ms.