Definition, Betydelse & Anagram | Svenska ordet RISTADES
RISTADES
Definition av RISTADES
- böjningsform av rista
Antal bokstäver
8
Är palindrom
Nej
Sök efter RISTADES på:
Exempel på hur man kan använda RISTADES i en mening
- Stenen som ristades på 1000-talet är inte signerad men enligt Samnordisk runtextdatabas tillskrivs har inskriften attribuerats till den kända runmästaren Öpir.
- På vikingatiden då runstenen ristades anlades här över det sankaste stället den broanläggning som står omnämnd i texten.
- Stenen som ristades på 1000-talet har under en lång tid suttit inmurad i kyrkoväggen tills den plockades ut och restes på sin nuvarande plats 1959.
- Stenen som ristades på vikingatiden hittades 1932 vid förstärkningsarbeten inmurad i kyrkans ena grundmur.
- Stenen som ristades på vikingatiden har fått en enkel ornamentik med två raka runslingor, som båda bildar formen av en romersk båge.
- Stenens inskription omfattar över 200 runor ur den äldre runraden (omkring 50 ord) och är den ojämförligt längsta av de hittills funna inskrifterna med de äldsta (urnordiska) runorna och ristades antagligen på 600-talet till vilken tid också den mellan runraderna stående figuren, en häst med fågelhuvud, hänvisar.
- Stenen är inte signerad, men ornamentiken och de ihopskrivna orden honsalukuþs (i stället för hons salu uk kuþs) vid runslingans slut visar att stenen ristades av runmästaren Åsmund Kåresson.
- Ornamentiken, runformarna och ortografin på båda stenarna är lika varandra och liknar andra stenar som ristades av den kända runmästaren Åsmund Kåresson.
- De båda stenarna vid gravfältet är signerade av två av de produktivaste runmästarna i Uppland: U 969 ristades av Åsmund Kåresson medan U 970 ristades av Öpir.
- Runformen och ornamentiken visar att även U 1043 ristades av den kända runmästaren Åsmund Kåresson som var mycket produktiv i Uppland under den första halvan av 1000-talet.
- Vid grundandet ristades initialerna "PO" och årtalet 1892 in på en berghäll på toppen av ett berg i Norrviken på Högmarsö.
- U 970 står bredvid U 969 vid ett gravfält från den yngre järnåldern De båda stenarna vid gravfältet är signerade av två av de produktivaste runmästarna i Uppland: U 969 ristades av Åsmund Kåresson medan U 970 ristades av Öpir.
- Säkerligen har den varit ännu jämnare, då stenen ristades; de skador, som nu finnas i vissa delar av ytan kan nog ha uppkommit i senare tid, till viss del kanske vid stenens framtagning och söndersprängning.
- Stenen är av granit och den ristades på vikingatiden, sannolikt av runmästaren Traen och stilen som består av två runormar sedda uppifrån kallas Fågelperspektiv.
- Inskriften ristades på kyrkportalens utsida i huggen kalksten, som bildar överdelen av en valvformig port in i kyrkans kor.
- Bäcken var sannolikt bredare då hällarna ristades och Skålhamravägen gick då mellan dessa två runhällar.
Förberedelsen av sidan tog: 116,03 ms.