Definition, Betydelse, Synonymer & Anagram | Svenska ordet SÄGEN
SÄGEN
Definition av SÄGEN
- /icke sann/ kort berättelse från muntlig tradition, ofta beskrivande hur det var tidigare i historien; saga som gör anspråk på att vara sann
Antal bokstäver
5
Är palindrom
Nej
Sök efter SÄGEN på:
Exempel på hur man kan använda SÄGEN i en mening
- En vandringssägen är en modern sägen, skröna, som av många uppfattas och förs vidare som sann men vars huvudperson aldrig blir närmare än "en vän till en vän".
- En sägen gör till skillnad från sagan anspråk på att vara sann, ett slags gråzon mellan mytologi och historia.
- Enligt en lokal sägen levde under medeltiden en riddare vid namn Gomer på Loholmen (Gudmar Magnusson (Ulvåsaätten)).
- Hjadningakampen (Hjaðningavíg, Hjaðninga él) är en gammal sägen i nordisk mytologi om den eviga tvekampen mellan två härar ledda av de båda överkungarna Hedin (Heðinn) och Högne (Hǫgni).
- Hårgadansen eller Hårgasägnen är en sägen om hur djävulen själv, förklädd till spelman, fick ungdomarna i byn Hårga i Hälsingland att dansa sig till döds.
- Enligt en sägen som återberättades redan av Herodotos anlades staden av dorer från Troizen och Argos.
- Letterstedtska priset för översättningar – Carl Snoilsky för hans tolkningar av Goethes lyrik och Ragnar Törnebladh för tolkningen av Longfellows Evangelina: en sägen från Arkadien.
- Enligt en gammal muntlig sägen skall byn ha fått sitt namn efter jätten Snoppe den Röde som bodde i Snoppeberg i Rödeby.
- Kulknappen är den knapp som enligt en sägen användes som kula för att skjuta kung Karl XII till döds under slaget vid Fredriksten 1718.
- Enligt en sägen från medeltiden var Venngarn säte för den fiktiva drottning Disa – i mycket baserad på den äldre sägnen om Aslög.
- Marknadsföringen hänvisar till en sägen som säger att norditalienska herdar framställt vodkan med hjälp av jäst som de fann på bergsluttningar någon gång på 1340-talet.
- Tidigare fanns det på denna plats en träkyrka som av okänd ålder ska enligt en sägen ha brunnit ned på 1100-talet, men som byggdes upp igen vid slutet av 1100-talet eller möjligen på 1200-talet.
- Enligt en gammal sägen skall Gulleråsen fått sitt namn efter jättekvinnan Gulla eller Gullas ingeborg, vars söner blandade sig med de första människor och utgjorde den första befolkningen i trakten.
- Den stora vreden är en roman av Olof Högberg (fullständigt namn Den stora vreden: Nordsvenska öden ur häfd och sägen) och även en teaterpjäs med manus av Sven Viksten som bygger på boken.
- av den gängse sägen, att två himmelska ynglingar på vita hästar - dioskurerna - skulle ha kämpat i romarnas led och sedan i Rom förkunnat slagets utgång.
- Landstigningen skedde samma år som aztekernas sägen sade att guden skulle återvända för att återta sitt rike.
- Ursprunget till namnet är oklart men enligt sägen ska en storman ha passerat genom byn och tagit in hos en bonde för natten.
- Enligt den redan under antiken gängse meningen var namnet Areopagen liktydigt med "Areskullen" och sattes mestadels i förbindelse med en sägen, att krigsguden Ares där en gång stått inför rätta med anledning av mordet på Halirrothios.
- Nala och Damayanti, en av de skönaste episoderna i den fornindiska hjältedikten Mahabharata, är en sägen om, hur kung Nala, sedan han i tärningsspel förlorat sitt rike, tar sin tillflykt till vildmarken, men följs dit av sin fagra gemål, Damayanti, vilken han snart överger under hennes sömn för att förmå henne att återvända.
- Enligt en sägen skall en vikingaflotta ha övervintrat vid ön, infört kristendomen och byggt traktens första kyrka.
Förberedelsen av sidan tog: 123,57 ms.