Definition & Betydelse | Svenska ordet SÄGNERNA
SÄGNERNA
Definition av SÄGNERNA
- böjningsform av sägen
Antal bokstäver
8
Är palindrom
Nej
Sök efter SÄGNERNA på:
Exempel på hur man kan använda SÄGNERNA i en mening
- Vissa delar av sägnerna går tillbaka på Peder Svarts krönika, författad på kungens initiativ under översyn av honom själv.
- Vissa delar av sägnerna går tillbaka på Peder Svarts krönika, författad på kungens initiativ under översyn av honom själv.
- Han är mycket älskad av sin ägare Oden och bär enligt sägnerna krigare som stupat i krig till Odens borg, Valhall.
- I sägnerna är det vanligaste att barnsängskvinnor bergtas och att deras barn efter födseln rövas bort av trollen, ofta genom att ersättas av en bortbyting.
- Guds utkorade: bibliska gestalter i skriften och sägnerna (Célébration biblique) (översättning Viveka Heyman, Stegeland, 1977).
- Centralfigur i brunnen är Folke Filbyter som enligt sägnerna var stamfader till Folkungaätten, vilken idag av historiker oftare kallas Bjälboätten.
- Enligt en av sägnerna fungerade det enorma flyttblocket verkligen som kyrka men bara för jättarna, som hade stenens innandöme som seanssal.
- Hjalmar är i sägnerna en tapper hövding över sveakungen Yngves (eller Anes) landvärnsmän och förälskar sig i dennes dotter Ingeborg.
- Terentius Maximus, utgav sig i Asien för Nero och flydde till parterna samt gav därigenom måhända upphov till de kristna apokalyptiska sägnerna om vilddjuret.
- Ordet runsk betyder run- och trollkunnig, och i sägnerna framhävs Kettils förmåga att binda med trollrunor.
- Han har som sägenforskare betonat att de "historiska" sägnerna i första hand har återgett samtidens eller eftervärldens folkliga attityder till historiska skeenden och gestalter, inte historiska fakta.
Förberedelsen av sidan tog: 78,96 ms.