Definition, Betydelse & Anagram | Svenska ordet SÄRK
SÄRK
Definition av SÄRK
- ett underplagg i linne, närmast lik en långärmad skjorta eller klänning
Antal bokstäver
4
Är palindrom
Nej
Sök efter SÄRK på:
Exempel på hur man kan använda SÄRK i en mening
- Inom franskan har det ursprungligen betytt skjorta, men troligen lånats in från ordet chemis, nattlinne eller särk.
- I Egalias döttrar berättas historien om pojken Petronius som växer upp i staden Egalsund i landet Egalia, där kvinnorna på morgonen läser tidningen, pussar mannen på kinden och går till jobbet, medan männen oroar sig över barn, hem och huruvida de kommer att ha råd med en ny särk till sin frus nästa firmafest.
- Han avbildas oftast med nattmössa och särk i den tyska flaggans färger och representerar tyskarnas självbild, framförallt i sitt lättsamma sätt att vara.
- Berömd är hans reportagebild av den sjuke Gustaf Fröding iförd särk på sin sjukbädd i Villa Gröndal tillsammans med sköterskan Signe Trotzig från 31 maj 1908.
- Under kjolen bärs traditionellt en särk av grovt lintyg, och en underkjol av ull och lin som kallas "randil".
- Enligt broderingen på den lilla flickans särk hette hon Gunilla Beatrice Fredrike, men alla på barnhemmet tyckte att de namnen var för långt att säga, och därför kallade alla henne för Gulla.
- Mössa, överdel eller särk, livstycke, kjol och förkläde finns alltid upptagna, men materialet i de olika plaggen är mycket varierande, även om uppteckningarna kommer från två granngårdar.
- Den består av kort rött livstycke, randig linnekjol, kattunsförkläde, särk och överdel samt linnehatt och mjuk mössa, halskläde och huvudkläde.
- Principen med två tunikor över en särk bars i hela det kristna Europa under denna tid, men bliaut-tunikan med dess specifika skärning är bara bekräftad till Frankrike och England - Frankrikes och Englands drottning Eleonora av Akvitanien och hennes hovdamer bar den - den finns dock avbildad i skulpturkonsten i både Tyskland och Italien.
Förberedelsen av sidan tog: 99,64 ms.