Definition, Betydelse & Anagram | Svenska ordet SÅSEN


SÅSEN

Definition av SÅSEN

  1. böjningsform av sås

1

Antal bokstäver

5

Är palindrom

Nej

8
EN
SE
SEN
ÅS

1

68

134

26
EN
ENS
ESS
SE
SEN


Sök efter SÅSEN på:



Exempel på hur man kan använda SÅSEN i en mening

  • Föregångaren till såsen antas vara av östasiatiskt ursprung och namnet är enligt en hypotes från början hämtat från den sydkinesiska fisksåsen khetsap eller den indonesiska ketjapen som härstammar från den förstnämnda.
  • Enligt en annan liknande teori skulle en hertig av Richelieu ha serverats, alternativt själv komponerat, såsen efter den franska erövringen av Menorca 1756 och givit den namnet "mahonnaise", efter öns huvudort Maó (även känd som Mahón).
  • En annan variant är skysåsen där man använder vätskan efter att ha stekt kött, tillsätter mer smak av till exempel lök och kokar ned såsen.
  • I Storbritannien talar man om custard, en form av Pudding på ägg, och de flesta länkar från denna artikel till andra språkversioner handlar om den såsen (crème anglaise).
  • Grekerna gjorde sin egen version av raita, efter att perserna introducerat såsen i det osmanska riket, som på den tiden inkluderade Grekland.
  • Före maten är såsen en aptitretare med totopos och till maten en krydda till tacos, enchiladas, quesadillas och andra rätter.
  • I stället är det troligen den kantonesiska såsen, ursprungligen avsedd till fläskkött, som är förebild.
  • Ingredienser i såsen är svarta eller röda vinbär, skal/saft av citron eller apelsin, senap, ingefära, sherry/cognac/vin och vinäger.
  • Såsen är gjord med torkad gul spansk peppar (ají mirasol) utan frön som sauteras, sauterad lök och vitlök, kex, jordnötter, en kvist vardera av huacatay och culantro, färskost, salt och olja körd i mixer så den får en lite tjockare konsistens (huacatay ger rätten en mycket annorlunda och karakteristisk färg än såsen till papas a la huancaina).
  • Den heta såsen innehåller stekta tomater (passerade), spanskpeppar och lite maizena löst i vatten eller buljong.
  • Den ursprungliga såsen, kallad Tabasco Pepper Sauce, skapades av Edmund McIlhenny, en före detta bankir som flyttade till Louisiana runt 1840.
  • Såsen påminner om pesto, men innehåller till skillnad från den liguriska såsen inga pinjenötter och riven parmesan eller pecorino är ingen nödvändig ingrediens, men ingår ibland, liksom tomat.
  • Vid sidan om denna används också matfett, vetemjöl, tomatpuré, rödvin och eventuellt vispgrädde till såsen.
  • Äggen kan tillagas på olika sätt för att dels hantera hettan från chilin, dels skapa textur till såsen.
  • Att stjärnkocken Erik Lallerstedt kallar såsen för ”min finaste” och pryder dess förpackning med namn och bild, minskar inte direkt konsumentens förväntan.
  • Återstoden av fågeln, d v s skrovet, pressas sedan i ankpressen och saften tas tillvara i den speciella såsen i rätten som bl a ska innehålla fågelns lever, smör och cognac.
  • I dikten manar modern den unga dottern att inte ägna alltför mycket tid åt läsning, på det att "såsen ej må fräsa över", samt att underordna sig "bestämmelsen": "Sök ej at mannabragder hinna", och istället känna sin värdighet "i äran af at vara qvinna".
  • Såsen är tillbehör till kött och grillat, där den ses som ett lättare alternativ till Bearnaisesåsen, men den äts även till skaldjur och sallader.
  • I de traditionella recepten görs såsen på torrt rödvin (helst från Bordeaux), demi-glace, benmärg, smör, schalottenlök, färsk timjan, salt och svartpeppar.


Förberedelsen av sidan tog: 132,33 ms.