Definition, Betydelse, Synonymer & Anagram | Svenska ordet SIGILL
SIGILL
Definition av SIGILL
- märke i material som lack eller vax på brev eller dokument eller liknande för att symbolisera en person eller organisation
Antal bokstäver
6
Är palindrom
Nej
Sök efter SIGILL på:
Exempel på hur man kan använda SIGILL i en mening
- Muhammed är enligt muslimer Guds (Allahs) sista profet, profeternas sigill, som under en period på 23 år fick ta emot islams heliga budskap, Koranen, genom uppenbarelser från Gud, via ärkeängeln Gabriel (Jibril).
- Han är sigillvittne vid jordförsäljningar på Kopparberget 19 januari 1434 och 29 oktober 1437, då han hänger sitt ännu bevarade sigill under salubrevet – sigillet innehåller ett bomärke.
- Hans fadersnamn är inte känt, och på grund av att hans barn använde ett sigill med en vingad pil har man antagit att han var son till Ingrid Ylva i ett andra gifte.
- Landskapsvapnen bygger delvis på lokala sigill men vissa av dem är från början associerade med Sveriges hertigdömen eller ståndspersoner som hade utsetts till hertigar för landskap av den svenske kungen.
- Tjälfvessons sigill utgjordes av ett dubbelt kors mellan en halvmåne och ett hjorthorn, känt från hans tillkännagivande i Sigtuna 1274.
- Anders Andersson beseglade 1422 sin mor Kristina Haraldsdotter i Sledstads gåva till Vårfrukapellet, capella visitacionis, i Linköpings domkyrka med sitt sigill, med tre rutor i ginbalk;.
- På hjälmen har två av färgerna i skölden delade horn, vilket är en antagande, eftersom släktens sigill bara visar dryckeshorn som hjälmtecken.
- Nykarleby och Gamlakarleby (numera Karleby) har samma stadsmärke i sina sigill: en brinnande tjärtunna med tre eldflammor.
- 19 augusti – Birger jarl och ärkebiskop Jarler fäster sina sigill under ett brev, återigen utfärdat i Stockholm.
- Ett sigill, eller insegel, är ett märke som ursprungligen syftade till att intyga äktheten hos ett dokument.
- Nyckeln är hämtad från Järrestads häradsvapen och kronan från den gamla köpstaden Thumatorps (nuvarande Östra Tommarp) sigill.
- Hjo var från medeltiden en viktig hamn, vilket återspeglas i stadens sigill från 1600-talet och dagens kommunvapen.
- Vapnet standardiserades och fastställdes formellt först på 1900-talet, men vapnet har en längre historia och dess motiv har använts i sigill för staden sedan 1300-talet.
- Häradskista var en kista avsedd för förvaring av häradets sigill, riksdagsbeslut, allmänna stadgar och häradshandlingar samt häradets kontanta medel.
- De svenska länen har åtminstone sedan 1700-talet använt heraldiska vapen i sina sigill, men bruket var länge oreglerat och bestämt regionalt.
- Ett medeltida sigill fanns men dess huvudmotiv, det norska riksvapnet, passade inte till ett svenskt landskapsvapen.
- Motivet är baserat på stadens äldsta sigill från 1610 som i sin är relaterat till ett äldre sigill för grannstaden Sarpsborg.
- Hennes inkomst var högre än någon annan av hans hustrurs, hennes privata residens inom mogulharemet var dekorerat med juveler och förgyllningar, och hennes privata trädgård inkluderade fontäner som sprutade rosenvatten: han gav henne till och med tillgång till sitt kejserliga sigill, som användes för att bekräfta lagar.
- I den judiska och i den arabiska traditionen kallas den "Davids sköld" alternativt "Salomos sigill".
- Flaggan har blå botten med en vit siluett av en amerikansk bisonoxe, som haft stor historisk signifkans för Wyoming, och inuti bisonsoxens kontur finns delstatens sigill.
Förberedelsen av sidan tog: 227,67 ms.