Definition, Betydelse & Anagram | Svenska ordet SKALORNA
SKALORNA
Definition av SKALORNA
- böjningsform av skala
Antal bokstäver
8
Är palindrom
Nej
Sök efter SKALORNA på:
Exempel på hur man kan använda SKALORNA i en mening
- De två skalorna ger liknande värden för mindre jordbävningar, medan Richterskalan kan underskatta storleken hos verkligt stora jordbävningar.
- Även i äldre västerländsk folkmusik, bland annat i svensk och norsk vallmusik och spelmansmusik, förekommer intervall som ligger litet utanför de konstmusikaliska (och numera även populärmusikaliska) skalorna och sålunda har vissa likheter med den mikrotonala musiken; men till skillnad från i den utnyttjas de aldrig till att åstadkomma skalintervall mindre än runt en halvton, det är bara fråga om litet andra avstånd mellan de diatoniska intervallen.
- De är mer detaljerade än vanliga topografiska kartor och normalt i skalorna 1:10 000 eller 1:15 000.
- I musikaliska sammanhang menas med modus ett tonsläkte, vanligen kyrkotonarterna (de modala skalorna) men i nyare musikvetenskap motsvarande tonskalor eller formler i "primitiv" och ursprunglig musik som folkmusik, exempelvis vallåtsmodus.
- De två skalorna ger liknande värden för mindre jordbävningar, medan Richterskalan kan underskatta storleken hos verkligt stora jordbävningar.
- Fördelningen av skalor kan variera mellan skalstockar, men på en skalstock som använder metersystemet förekommer oftast skalorna 1:100, 1:200, 1:400 och 1:500 med, då de är de mest använda.
- De olika vietnamesiska skalorna är pentatoniska, vilket betyder att melodierna i princip har fem toner inom oktaven att laborera med (jämfört med sju i västerländsk musik).
- 1991 spelade Sanborn in Another Hand, som All Music Guide to Jazz beskrev som en "återkomst av Sanborn till sin riktiga, sanna kärlek: oprydlig (eller bara delvis prydlig) jazz" som "balanserade skalorna" mot sitt smooth jazz-underlag.
- Ett Bodediagram är inom signalbehandling en graf för överföringsfunktionen, där magnitud (förstärkning) och fas ritas som funktion av frekvens, med egenskapen att skalorna är logaritmiska.
- Det tredje och sista stadiet är en "komplementär harmonik" (tonsättarens egen benämning) där en renodling av treklangerna i dur och moll i de pentatoniska skalorna givit upphov till två sextonsackord: A-dur + ess/diss-moll respektive G-dur + f-moll.
- De diatoniska skalorna, som varit dominerande i den västerländska musiktraditionen, är uppbyggda av heltonsteg (stor sekund) och halvtonsteg (liten sekund), men i exempelvis en pentatonisk skala kan ett tonsteg vara så stort som en ters.
- Dessa områden omfattar astrofysik, som har visat hur planeter och stjärnor bildas, interagerar och dör; partikelfysik, som har visat hur materia beter sig på de minsta skalorna; evolutionsbiologi, som förutsäger hur livet kommer att utvecklas med tiden, och plattektonik, som visar hur kontinenter skiftar plats under årtusenden.
Förberedelsen av sidan tog: 102,43 ms.