Definition, Betydelse & Anagram | Svenska ordet STÄNDER
STÄNDER
Definition av STÄNDER
- böjningsform av stånd
Antal bokstäver
7
Är palindrom
Nej
Sök efter STÄNDER på:
Exempel på hur man kan använda STÄNDER i en mening
- Genom ett fast regelverk institutionaliseras riksdagen, som i fortsättningen blir kanalen för förhandlingar mellan kung och ständer.
- Ståndsriksdagen eller Rikets ständer (Riksens ständer alt Svea rikes ständer) som från början av 1600-talet blev det officiella namnet på riksdagen som institution i Sverige.
- Sådana privilegier var att adeln ägde företräde till högre ämbeten och intog en annan ställning i riket än andra ständer.
- Dessutom hade broderlandet Norge haft en folkrepresentation, Stortinget, vald som en kammare ända sedan 1814 (en mer modern representation, ej uppdelad i ständer).
- Prästeståndet (officiellt Högvördiga Prästerskapet), i Sverige ett av de fyra ständer som ägde rätt till politisk representation vid ståndsriksdagen fram till representationsreformen 1866.
- Alltså försäkra Vi härmed högtidligen och på det kraftigaste, att Vi vilja och skola styra riket efter den av rikets ständer under den 6 juni 1809 fastställda och av Konung och rikets ständer till efterlevnad antagna regeringsforms bokstavliga föreskrift samt rikets övriga gällande grundlagar, allmänna lag, och laga stadgar.
- Dessförinnan kunde konungen, enligt 54 § i 1809 års regeringsform, begära av riksdagen (och tidigare av rikets ständer) att sätta samman ett hemligt utskott för att kunna rådgöra om hemliga ärenden med.
- Efter ett beslut av rikets ständer 1765 medgavs att lasarett fick inrättas även på andra håll i landet.
- Enligt denna överenskommelse ansågs dessa landskap såsom "inrikes utländskt land" vara införlivade med Sverige, deras ständer fick säte och stämma i Sveriges riksdag, adeln, prästerskapet och borgarståndet fick bekräftelse på sina privilegier, dock för adeln endast för såvitt som de icke stred mot Sveriges fundamentallag, stadgar, välfärd och intresse; Sveriges lag, stadgar och konstitutioner skulle överallt inom landskapen bekantgöras, dock skulle dansk lag tills vidare få användas.
- Dessutom förekom notiser om vittra arbeten och om tilldragelser i den lärda världen samt en mängd poem, av vilka de allra flesta var lovkväden (på flera språk) till de kungliga personerna på bemärkelsedagar, medan återstoden utgjordes av lyckönskningar över rikets ständer, herdedikter, fabler, översättningar från latinet samt religiösa poem (bland annat av Bellman).
- Rikets ständer beviljade medel till bygget, som först var beräknat att kosta omkring 160 000 riksdaler, men blev mer än dubbelt så dyrt.
- Uppslaget till inrättandet av denna läroanstalt kom från rikets ständer, som – med anslutning till en av Fredrik August Cederschjöld väckt motion – i skrivelse av den 25 februari 1858 anhöll, att.
- År 1893 fick han vid en tävling första priset för gavelgrupp till Ständerhusets fasad, framställande Alexander I omgiven av Finlands ständer vid lantdagen i Borgå 1809.
- År 1787 kallades han av hertig Karl till domherre och skolinspektör i Braunschweig, men då hans pedagogiska reformsträvanden i "filantropinsk" riktning mötte kraftigt motstånd av prästerskap och ständer, drog han sig 1805 tillbaka och ägnade sig sedan uteslutande åt författarskap, förläggarverksamhet och bokhandel.
- Innan beslut fattades konsulterade delegaterna ofta sina ständer för att få direktiv om hur de skulle ställa sig i de frågor som kom upp.
- Hemkommen, ingav han 1737 till riksens ständer ett projekt till Motala ströms kanalisering samt utarbetade sedermera förslag till Helsingfors befästande och finländska gränsens sättande i försvarstillstånd, till Landskronas och Kristianstads förstärkande, till hamnens i Simrishamn skyddande samt till strandverk vid Karlsvärd och till Slite hamns försvar i övrigt.
- Där vann han stort anseende för sina kunskaper i kamerala ämnen, och av riksens ständer föreslogs det att utföra "ett sammandrag av de förordningar, som angå kammarverket och hushållningen med rikets hemman".
- Rikets ständer avslog även vid två tillfällen syskonens ansökningar om pensioner, först för Gustaf och Maria Christina 1847/1848, sedan för Hedvig Christina och Lovisa Maria 1856/1858.
- 1576 utnämndes han till råd och "pensionaris" (ledande magistratsperson) i Rotterdam; denna post, som medförde ledamotskap i provinsen Hollands ständer, gav honom möjlighet att spela en betydande roll, och hans stora energi, statsmannaförmåga och vältalighet gav honom inom kort en ledande ställning inom provinsen.
- Tillsammans med Andries de Graeff, Gaspar Fagel och Gillis Valckenier lyckades de Witt med att få provinsen Hollands ständer att anta det så kallade eviga ediktet.
Förberedelsen av sidan tog: 105,41 ms.