Definition, Betydelse & Anagram | Svenska ordet STÄRKELSE


STÄRKELSE

Definition av STÄRKELSE

  1. handlingen att stärka
  2. (biokemi) polysackarid som bildas av växter, närmare bestämt en blandning av amylos och amylopektin; kolhydrat som är vanligt förekommande i mänsklig föda (t.ex. potatis, pasta, ris, mjöl, bröd)

1

Antal bokstäver

9

Är palindrom

Nej

10
EL
ELS
KEL
SE
ST

34

11

51

276
EK
EKE
EKS


Sök efter STÄRKELSE på:



Exempel på hur man kan använda STÄRKELSE i en mening

  • Mäsken är en blandning (tyska: Maische) av krossad malt och vatten i vilken – under mäskningen – stärkelse omvandlas till jäsningsbart socker.
  • Polysackarider inkluderar disackarider som består av två sockermolekyler men även av sockermolekyler i långa kedjor, till exempel stärkelse och sockerhaltiga kostfiber.
  • När vädret är gynnsamt producerar växterna mer energi än vad de förbrukar; överskottet lagras då i form av stärkelse.
  • Jäsning av en råvara som innehåller jäsningsbara kolhydrater i form av socker eller stärkelse, för att framställa etanol.
  • Namnet amyloid kommer från amylum, det latinska namnet för stärkelse, eftersom man ursprungligen trodde att de upplagrade ämnena utgjordes av kolhydrater.
  • Limfärger är målarfärger där bindemedlet består av limämnen, till exempel förklistrad stärkelse, cellulosa, protein, kasein.
  • Den bildas av salivkörtlarna under tungan, glandula sublingualis och underkäken, glandula submandibularis, samt av öronspottkörteln, glandula parotis och hjälper till att spjälka bland annat stärkelse i munhålan.
  • Amylas är en grupp enzymer som spjälkar kolhydrater, genom att katalysera hydrolys av α-1,4-glykosidbindningar mellan monosackarider i stärkelse och glykogen.
  • Grynen består av stärkelse från palmmärg, potatis eller maniok, och används bland annat till redning av soppor.
  • Han etablerade en fabrik i socknen och började med tillverkning av ättika, stärkelse och konstgjorda kaffebönor.
  • Redningen är oftast en stärkelse i form av vetemjöl, potatismjöl (i vissa maträtter hela potatisar), majsstärkelse (till exempel Maizena) eller arrowrot utblandad i vatten eller mjölk.
  • En liten gnutta stärkelse utrörd i vatten kan också användas för att åstadkomma en glansig yta, exempelvis på en blandning av frästa, hackade grönsaker.
  • Gluten består främst av frölagringsproteiner men även till en viss del stärkelse, lipider och vatten.
  • Exempel på polysackarider är de energilagrande stärkelse och glykogen, och byggmaterialen cellulosa och kitin.
  • Glykogen (eller leverstärkelse) är en polysackarid som människan, och de flesta djur, använder för att lagra kolhydrater, ungefär som växter använder stärkelse.
  • Således placeras grönalgerna nu vanligen åter i växtriket Plantae, vilket även stöds av att såväl grönalger som embryofyter har samma klorofyllpigment (klorofyll a och b) samt lagrar näring i form av stärkelse.
  • Detta genom tillsättningen av maltextrakt som har enzymer som bryter ned stärkelse till mindre sockerarter.
  • Namnet kommer från amylum, det latinska namnet för stärkelse, eftersom man ursprungligen (baserat på infärgning och studier i mikroskop) trodde att de upplagrade ämnena utgjordes av kolhydrater.
  • Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller enzymer.
  • På grund av dess tätt packade spiralformade struktur är amylos mer motståndskraftig mot matsmältningen än andra stärkelsemolekyler och är därför en viktig form av resistent stärkelse.


Förberedelsen av sidan tog: 64,91 ms.