Definition, Betydelse & Anagram | Svenska ordet STÄRKELSE
STÄRKELSE
Definition av STÄRKELSE
- handlingen att stärka
- (biokemi) polysackarid som bildas av växter, närmare bestämt en blandning av amylos och amylopektin; kolhydrat som är vanligt förekommande i mänsklig föda (t.ex. potatis, pasta, ris, mjöl, bröd)
Antal bokstäver
9
Är palindrom
Nej
Sök efter STÄRKELSE på:
Exempel på hur man kan använda STÄRKELSE i en mening
- Mäsken är en blandning (tyska: Maische) av krossad malt och vatten i vilken – under mäskningen – stärkelse omvandlas till jäsningsbart socker.
- Polysackarider inkluderar disackarider som består av två sockermolekyler men även av sockermolekyler i långa kedjor, till exempel stärkelse och sockerhaltiga kostfiber.
- När vädret är gynnsamt producerar växterna mer energi än vad de förbrukar; överskottet lagras då i form av stärkelse.
- Jäsning av en råvara som innehåller jäsningsbara kolhydrater i form av socker eller stärkelse, för att framställa etanol.
- Namnet amyloid kommer från amylum, det latinska namnet för stärkelse, eftersom man ursprungligen trodde att de upplagrade ämnena utgjordes av kolhydrater.
- Limfärger är målarfärger där bindemedlet består av limämnen, till exempel förklistrad stärkelse, cellulosa, protein, kasein.
- Den bildas av salivkörtlarna under tungan, glandula sublingualis och underkäken, glandula submandibularis, samt av öronspottkörteln, glandula parotis och hjälper till att spjälka bland annat stärkelse i munhålan.
- Amylas är en grupp enzymer som spjälkar kolhydrater, genom att katalysera hydrolys av α-1,4-glykosidbindningar mellan monosackarider i stärkelse och glykogen.
- Grynen består av stärkelse från palmmärg, potatis eller maniok, och används bland annat till redning av soppor.
- Han etablerade en fabrik i socknen och började med tillverkning av ättika, stärkelse och konstgjorda kaffebönor.
- Redningen är oftast en stärkelse i form av vetemjöl, potatismjöl (i vissa maträtter hela potatisar), majsstärkelse (till exempel Maizena) eller arrowrot utblandad i vatten eller mjölk.
- En liten gnutta stärkelse utrörd i vatten kan också användas för att åstadkomma en glansig yta, exempelvis på en blandning av frästa, hackade grönsaker.
- Gluten består främst av frölagringsproteiner men även till en viss del stärkelse, lipider och vatten.
- Exempel på polysackarider är de energilagrande stärkelse och glykogen, och byggmaterialen cellulosa och kitin.
- Glykogen (eller leverstärkelse) är en polysackarid som människan, och de flesta djur, använder för att lagra kolhydrater, ungefär som växter använder stärkelse.
- Således placeras grönalgerna nu vanligen åter i växtriket Plantae, vilket även stöds av att såväl grönalger som embryofyter har samma klorofyllpigment (klorofyll a och b) samt lagrar näring i form av stärkelse.
- Detta genom tillsättningen av maltextrakt som har enzymer som bryter ned stärkelse till mindre sockerarter.
- Namnet kommer från amylum, det latinska namnet för stärkelse, eftersom man ursprungligen (baserat på infärgning och studier i mikroskop) trodde att de upplagrade ämnena utgjordes av kolhydrater.
- Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller enzymer.
- På grund av dess tätt packade spiralformade struktur är amylos mer motståndskraftig mot matsmältningen än andra stärkelsemolekyler och är därför en viktig form av resistent stärkelse.
Förberedelsen av sidan tog: 64,91 ms.