Definition & Betydelse | Svenska ordet SYDSVENSKA
SYDSVENSKA
Definition av SYDSVENSKA
- böjningsform av sydsvensk
Antal bokstäver
10
Är palindrom
Nej
Sök efter SYDSVENSKA på:
Exempel på hur man kan använda SYDSVENSKA i en mening
- Namnets ursprung är lite oklart, men troligtvis är det en latinisering av det medeltida namnet Tyke (den danska och sydsvenska formen var Tyge), i sin tur sidoformer av namnet Toke ("tok"), som var ett vanligt vikinganamn.
- Vägen är i sin helhet ytterst varierad och passerar alla de sydsvenska landskapstyperna som skog, slätt, spricksjöar och högland.
- Namnet kommer troligen ur det sydsvenska ordet floss som betyder lång lös lugg, men ursprunget är omstritt.
- Tidningen har som sin symbol den heraldiska "skåneländska pantern", som med vassa klor ursprungligen återfinns inristad på den vikingatida Skårbystenen, uppställd utanför Kulturen i Lund och som numera används för att uttrycka den sydsvenska särarten och kulturen.
- Sovel är ett äldre ord som förekom särskilt i vissa sydsvenska dialekter men finns med i Svenska Akademiens ordlista och Svensk ordbok.
- Åns källflöden finns i det myrrika urbergsområdet på sydsvenska höglandet i trakten av Rydaholm i Jönköpings län och sjön Femlingen i Kronobergs län.
- Skånelinjen, även kallad Per Albin-linjen efter Sveriges dåvarande statsminister Per Albin Hansson, var en mer än 500 kilometer lång försvarslinje (fortifikation) som uppfördes längs den sydsvenska kusten under andra världskriget för att skydda området mot en befarad fientlig invasion.
Förberedelsen av sidan tog: 91,74 ms.