Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet URSPRÅK
URSPRÅK
Definition av URSPRÅK
- (lingvistik) utdött, gemensamt äldre språk ur vilket flera språk har utvecklats till att bilda en språkfamilj
Antal bokstäver
7
Är palindrom
Nej
Sök efter URSPRÅK på:
Exempel på hur man kan använda URSPRÅK i en mening
- Språket talas på den sjunkna kontinenten Atlantis och är tänkt av föreställa ett urspråk (protospråk), det vill säga ett språk som alla andra språk utvecklats ur.
- De nordiska språkens urspråk kallas urnordiska och finns fragmentariskt bevarat i ett litet antal runinskrifter.
- Urindoeuropeiska – det urspråk som med varierande grad av säkerhet kan rekonstrueras utifrån lagar om fonetiska förändringar bland de indoeuropeiska språken.
- Urindoeuropeiska, protoindoeuropeiska (PIE) eller det indoeuropeiska urspråket kallas det urspråk som med varierande grad av säkerhet kan rekonstrueras utifrån lagar om fonetiska förändringar bland de indoeuropeiska språken.
- Man har gjort försök att tentativt rekonstruera detta urspråk, men eftersom ett algonkinskt skriftspråk inte existerade före kontakten med europeiska civilisationer kommer det aldrig att kunna bekräftas om denna teori är riktig eller ej.
- Idén om ett eller flera urspråk har funnits sedan antiken till följd av de märkbara likheterna i ordförrådet hos de klassiska språken klassisk grekiska och latin.
- Urpontiska – ett hypotetiskt urspråk som skulle vara anfader till urindoeuropeiska och urnordvästkaukasiska.
- Polygenesteorin säger att språkfamiljerna eller folken i världen härstammar från flera urspråk eller urfolk som uppkommit parallellt på skilda håll och vid olika tidpunkter.
- Ett urspråk eller protospråk är inom stamträdsteorin i historisk lingvistik det gemensamma urspråket för en språkfamilj.
- Traditionell komparativ metod bygger på att rekonstruera historiska ljudförändringar och andra systematiska mönster i språk, för att därigenom kunna belägga släktskap genom att visa på hur två språk kan ha utvecklats ur en gemensam förfader, ett urspråk, via respektive språks förändringsmönster.
- Ett hypotetiskt baltoslaviskt urspråk går att rekonstruera, härlett från urindoeuropeiska via regelbundna ljudkorrespondenser, som sedan har givit upphov till de baltiska och slaviska språken.
- Om flera språk utvecklats från samma moderspråk, är dessa systerspråk till varandra inom samma språkfamilj, där det äldsta gemensamma språket inom språkfamiljen benämns urspråk.
- Stamträdsteorin (av tyska Stammbaumtheorie) är inom historisk lingvistik en teori att språk är genetiskt besläktade på ett liknande sätt som människor, och kan delas in i språkfamiljer med ett (vanligtvis rekonstruerat) urspråk som det äldsta gemensamma stadiet i familjen.
Förberedelsen av sidan tog: 558,70 ms.