Definition & Betydelse | Svenska ordet UTLANDSRESA
UTLANDSRESA
Definition av UTLANDSRESA
- resa till utlandet
Antal bokstäver
11
Är palindrom
Nej
Sök efter UTLANDSRESA på:
Exempel på hur man kan använda UTLANDSRESA i en mening
- Som många andra ynglingar i högadeln finslipade Horn sin utbildning genom en flerårig utlandsresa som innefattade studier i Leiden från år 1630.
- På hemvägen efter en utlandsresa sedan han avslutat sina studier vid Uppsala universitet sammanträffade Gyllenstierna med Karl X Gustav på de danska öarna 1658.
- Efter en tvåårig utlandsresa som bysantinsk stipendiat förordnades han 1833 till adjunkt vid vetenskapsakademins observatorium och blev samma år ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien samt utnämndes 1837 till samma akademis astronom, med professors titel, efter att ha avböjt en kallelse till astronomiska professuren i Helsingfors.
- Direkt från fiskebåten gick hans första utlandsresa med flyg år 1950 till Köpenhamn där han som 19-åring vann sitt första världsmästerskap i paddling, i K1 på 10 000 meter, inte som junior utan direkt i seniorklass.
- Om en lägre militär chef, till exempel vid en utlandsresa, örlogsbesök eller annan officiell händelse tillfälligt behöver en adjutant, utses i regel den yngsta officeren under chefens befäl till adjutant.
- 1841 skickades Albert på utlandsresa för att arbeta i olika boklådor i Leipzig, Wien och Pest under två års tid.
- Då ledningen för reformrörelsen på det egentliga psykiatriska området i huvudsak övertagits av Harald Selmer, koncentrerade han sig alltmer på de hittills fullständigt försummade sinnesslöas utveckling och utbildning, särskilt efter att han med stöd från änkedrottning Karolina Amalia och av den Reiersenske fond år 1852 hade företagit en ny utlandsresa och gjort sig bekant med sinnesslövården i andra länder.
- Efter att 1855 ha varit amanuens hos godsläkaren på Holsteinborg företog han en utlandsresa, var efter sin hemkomst 1856-57 kandidat vid barnbördshuset i Köpenhamn, disputerade 1857 för den medicine doktorsgraden, var 1857-59 förste underläkare vid Frederiks Hospital och verkade därefter några år som distriktsläkare i Köpenhamn.
- Han återvände till Stockholm 1841 och fick en viss framgång vid akademipristävlingarna med sina historiska tavlor som Abraham och Hagar från 1846, men hade inte riktigt den energin att utnyttja sin talang för att premiera sig för en utlandsresa.
- År 1869 företog han en utlandsresa för att studera fängelser och sinnessjukanstalter, 1870 fick han mandat av regeringen att undersöka fängelsestraffens inverkan på förbrytarnas sinnesbeskaffenhet.
- Efter denna mediokra start på sin konstkarriär vann han däremot stor framgång som porträttmålare, och fick medel till en längre utlandsresa (1779-82) då han besökte Holland, Belgien och Frankrike (däremot troligen inte Italien, som annars var ett självskrivet resmål för den tidens konstnärer).
- Efter en utlandsresa 1857 inträdde han året därpå i skolväsendet som adjunkt vid Rønne högre realskola (sedermera statsskola).
- Efter att en övergångsregering tagit över makten 2007, till följd av ett inställt val, fängslades Hasina Wajed först och nekades senare inresa till Bangladesh efter en utlandsresa.
- Efter en längre utlandsresa 1921–1922 där han besökte Tunis, Italien och Tyskland, flyttade han 1922 till Göteborg där han 1922–1923 var scendekoratör för Lorensbergsteatern där han skapade dekorer i konstruktivistisk stil.
- Sistnämnda år befordrades han till överstelöjtnant och chef för 24:e bataljonen; han lämnade nu lärartjänsten vid officersskolan och företog 1882 en längre utlandsresa i syfte att skaffa sig kunskaper om järnvägarnas militära användning.
- I samband med att Alexander Stubb tillträdde som statsminister den 24 juni 2014, bröts den sedvänjan, då han istället valde som ny statsminister att besöka Estland 30 juni 2014, som sin första utlandsresa, och kom till Sverige den 4 juli 2014.
- 1863 bosatte hon sig i Göteborg och arbetade som musiklärare, och efter utlandsresa 1865–1868 (då hon studerade för Carl Tausig i Berlin) erbjöds hon plats som pianolärare vid Musikkonservatoriet, en post hon accepterade och upprätthöll 1872–1903 (efter Jan van Boom).
- Kort därefter åtföljde han greven på en lång utlandsresa till Central- och Sydeuropa och fick därvid möjlighet att stifta bekantskap med många av tidens framstående zoologer och kom i kontakt med utländska akademier, i vilka han invaldes som ledamot.
- 1857 blev Vind efter en längre utlandsresa legationssekreterare vid den kungliga beskickningen i Frankfurt, en befattning han fyra år senare bytte ut mot legationssekreterarposten i Sankt Petersburg, där han förblev i över 22 år, de första sju åren i egenskap av sekreterare och från januari 1868 som extra ordinarie gesandt och befullmäktigad minister.
- Då det samtidigt blev tal om att inrätta en norsk lantbrukshögskola, var han självskriven till en av tjänsterna vid denna och företog hösten 1855 till juni 1861 med offentligt stipendium en längre utlandsresa för att utbilda sig för denna befattning.
Förberedelsen av sidan tog: 145,31 ms.