Definition, Betydelse & Anagram | Svenska ordet ANIS
ANIS
Definition av ANIS
- en art (Pimpinella anisum) inom växtfamiljen flockblommiga växter (Apiaceae); individ eller grupp individer av arten anis
- krydda bestående av fröna från växten anis, ofta använd som brödkrydda
Antal bokstäver
4
Är palindrom
Nej
Sök efter ANIS på:
Exempel på hur man kan använda ANIS i en mening
- Namnet syftar på att den färska örten luktar lika illa som vägglöss eller bärfisar, och att korianders utseende i någon mån påminner om anis, Pimpinella anisum.
- Den består främst av maltextrakt, maltmjöl och kryddorna nejlika, pomeransskal, anis, fänkål och kardemumma.
- Traditionellt smaksätts vörtbröd med vört, pomerans, anis, kryddnejlika, ingefära och fänkål som ger brödet sin speciella smak.
- Raki (turkiska: rakı) är ett turkiskt brännvin framställt av druvor eller andra frukter och smaksatt med anis.
- Även om kummin eller dill är obligatoriska ingredienser, förekommer därutöver ett antal kryddor och örter som anis och fänkål.
- Huvudprodukten är ris; dessutom odlas anis, indigo, jordnötter, kanel, majs, sockerrör, te och tobak.
- Man brukar ofta smaksätta aguardiente med olika kryddor och nötter, där anis är en vanlig smaksättare.
- Ett av de krigsbyten som Pompejus förde hem till Rom var Mithridates' berömda recept som bland annat visades bestå av backtimjan, koriander, persilja, vinruta, anis, fänkål samt ytterligare kryddor.
- Falu Brännvin innehåller brännvin som kryddats med pomeransskal, anis, fänkål, kummin, citronolja, plommon och socker.
- Ej att förväxlas med anis (Pimpinella anisum) obesläktad med stjärnanis, men som har en liknande smak.
- Pepperonikorven är gjord framförallt av gris- och nötkött som är kryddat med anis, paprika, vitlök och rött vin.
- De flesta arterna har illaluktande blommor, men det finns andra som doftar morot, anis, choklad, citronlikt eller fruktigt.
- Den har en tydlig, behaglig doft som liknar anis eller mandel, och anses vara en läcker matsvamp som dock inte tillhör nybörjarsvamparna som gäller alla champinjoner.
- Vid framställningen av Galliano används ett flertal kryddor, där de mest tongivande smaksättarna är vanilj, vanlig anis och stjärnanis.
- Pepparmynta, timjan, anis och lakrits används i halstabletter för att ge en hostdämpande effekt genom att stimulera saliv.
- Den kryddades med anis och kummin och utmärkte sig därutöver för sin ovanligt höga alkoholstyrka (50 volymprocent) och dess mycket höga sockerhalt (225 gram socker per liter).
Förberedelsen av sidan tog: 94,36 ms.